Derfor skal du kende dit vandforbrug

Vandspild kan blive dyrt. Et toilet, der løber, kan faktisk koste over 100.000 kroner om året. Derfor er det en god ide at holde øje med dit forbrug.

Måske tænker du ikke ret meget over vandspild og vandforbrug. Men det er faktisk en rigtig god ide at hold øje med din vandmåler og dit vandforbrug.

På den måde kan du sikre dig, at dit forbrug ikke stikker af – eller at du spilder for meget vand. Det kan nemlig ende med at blive dyrt.

Når du skal tjekke dit vandforbrug, kan du begynde med at kigge på din vandmåler. Den registrerer alt det vand, der bliver brugt i din bolig.

Dryp i vand. Sådan tjekker du dit vandforbrug.

Sådan tjekker du dit vandforbrug

Det vigtigste, som du skal tjekke ved din vandmåler, er, at den ikke registrerer forbrug, når du ikke bruger vand.

Det kan nemlig indikere, at du har et vandrør med hul eller brud, eller at vandet løber et andet sted i dit hjem. Du kan hurtigt tjekke det, ved at du:

  • Slukker for alt vandet i husstanden. Sørg også for, at vaske-/eller opvaskemaskinen ikke kører.
  • Går ud til din måler og ser, om der er forbrug.

Vandspild afsløres af forbruget

Hvis din vandmåler ikke registrerer et forbrug, så har du måske ikke et hul eller brud i dine rør. Men du bør være opmærksom på, om dit forbrug svinger meget i perioder. Hvis det er tilfældet, kan du have et toilet, som løber engang imellem. Det svingende forbrug kan også skyldes en anden form for vandspild i dit hjem.

Sådan undgår du vandspild i hjemmet.

Hvis du derimod kan se, at måleren registrerer forbrug, så kan du godt finde panderynkerne frem og ringe efter en VVS-installatør.

En skjult læk i et vandrør giver dig ikke alene en regning for et stort vandforbrug. Men det kan også gøre stor skade på din bolig, og så skal du grave endnu dybere i lommerne.

Hold øje med dit forbrug

På vores selvbetjening kan du holde øje med dit forbrug. Hvis du oplever, at dit forbrug er væsentlig højere, end du er vant til - og du ikke lige har fyldt en swimmingpool op eller vandet alle naboernes græsplæner – ja, så kan der være brud på et vandrør. Og jo hurtigere du opdager det, jo bedre.

Har du mistanke om, at der er brud på et vandrør? Så anbefaler vi, at du får en autoriseret VVS-installatør til at kigge din bolig igennem.

Hvad koster vandspild?

Et toilet, der løber, kan spilde fra 100 - 2000 m3 vand om året. Det kan ende med at ’løbe op’ i 140.000 kr., hvis det er helt slemt.

100 m3 vand er mere end to personers vandforbrug i et helt år.

En dryppende vandhane kan også blive en dyr affære. Hvis den bare drypper langsomt, bliver det til 7 m3 spildt vand på et år og 500 spildte kroner.

Undgå vandspild

Pige drikker vand fra vandhanen

Din sundhed

Hvad smager dit vand af?

Derfor smager vores vand forskelligt