Er der rent drikkevand i fremtiden?

Hvordan står det til med drikkevandet i Danmark? Mange af os har fået forståelse for, at vores drikkevand er en ressource, som måske ikke varer for evigt. I hvert fald ikke i den rene, klare og læskende udgave vi kender i Danmark i dag.
Pige der står med et glas vand i hænderne og smiler uden bekymring for, om der er nok rent drikkevand i fremtiden. Læs om rent drikkevand i Danmark og rent drikkevand i verden.

Rent drikkevand i fremtiden - er der mangel på vand i Danmark?

Vi kan ikke undvære det. Vi slukker tørsten i det, vi børster tænder i det, vi tager bad i det, vi vander blomster med det – ja, vi kan sågar finde på at vaske bil i det.

Det er vores drikkevand, vi taler om.

Vand er en af verdens vigtigste ressourcer, og igennem tiden er vi danskere blevet gode til at spare på vandet. Og et bestemt sted har vi ramt bunden – men bare rolig. Det er kun godt. Fordi vores vandforbrug er på et hidtil uset lavt niveau*.

Mange af os har fået forståelse for, at vores drikkevand er en ressource, som måske ikke varer for evigt? I hvert fald ikke i den rene, klare og læskende udgave vi kender i Danmark i dag.

Listen over bekymringer i forhold til vores drikkevand er derfor også lang. Er det rent? Hvordan kan vi være sikre på det? Bruger vi vandet rigtigt? Og ikke mindst: er der rent drikkevand nok til os alle sammen i fremtiden?

*Kilde: Danva Vand i Tal 2020

Grund til bekymring?

Går du rundt og er en lille smule bekymret for om, der er rent drikkevand nok til fremtiden – i Danmark og i resten af verden, så er du ikke alene.

Faktisk er højdespringeren over vores bekymringer i forhold til energi netop, om der er vandmangel i Danmark i fremtiden. Og er der så det?

Det korte svar er er nej. I Danmark er der drikkevand nok i den nærmeste fremtid. Her er der rigeligt med grundvand i Danmark – og geologer taler endda om, at der er en ’god kvantitativ tilstand’ for grundvandet**. Med andre ord kan du godt tørre svedperlerne af topstykket. Du kommer ikke til at mangle drikkevand lige foreløbig.

I Danmark er vores drikkevand baseret på grundvand, og bekymringer om vandmangel bunder måske i virkeligheden i, om vores grundvand er af så god kvalitet, at vi fortsat kan bruge det til drikkevand fra vandhanen.


**Kilde: GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmarks og Grønland), som udarbejder vurderinger af den nationale grundvandsressource til Miljøstyrelsens vandområdeplaner.

Dryp i vand. Sådan tjekker du dit vandforbrug.

Et kig ud i verden

Tager du et øjeblik de globale briller på og kigger ud på verden, vil du forhåbentlig komme til den erkendelse, at vi er privilegerede i Danmark.

Vi henter vandet fra vores undergrund, og dét vand kræver grundlæggende ikke meget behandling før det kan blive til dit drikkevand – kun en streng kontrol og overvågning.

Helt anderledes ser det ud i resten af verden.

På verdensplan har 2,2 milliarder mennesker ifølge Unicef ikke adgang til rent drikkevand i deres hjem – og hele 144 millioner mennesker i verden henter deres drikkevand direkte fra floder og søer – og ofte er vandet beskidt og fyldt med bakterier, som kan koste livet.

Vandforsyningerne bliver alt for ofte ødelagte under katastrofer og kriser - og det er ikke altid første prioritet at få genetableret vand, selvom det er en vigtig ressource for både børn og voksne.

Charlotte og Lasse undersøger vand

Video

Dyk ned i dit drikkevand

Hælder vand i glas ved vandhane

Drikkevand under pres

EWII Koncernens direktør sætter ord på, hvad der sker med det danske drikkevand:

En af vores nationale stoltheder er, at vores drikkevand er baseret på grundvand. Det er unikt, og vi dyrker historien om, hvordan vand i Danmark bare smager bedre end stort set alle andre steder i verden. Det stærke bånd mellem drikkevand og grundvand har gjort, at vores drikkevand forbindes med en etik, der nok egentlig hører grundvandet til: at vand på grund af sine livsgivende funktioner opfattes som noget, vi har et særligt ansvar over for.

Læs Direktørens Klumme om drikkevand

Din sundhed

Dit vand kan være flere hundrede år gammelt

Dit drikkevand kan faktisk være tudsegammelt. Det kan tage op til hundrede år, før det kommer ud af din hane. Følg med og se, hvor rejsen starter, inden du tapper vandet i din hane.

Pige drikker vand fra vandhanen

Din sundhed

Hvad smager dit vand af?

Derfor smager vores vand forskelligt