Hvorfor er mit vand misfarvet?

Oftest er det ufarligt, hvis dit vand har en anden farve end normalt. Vi fortæller dig, hvad du skal gøre, hvis dit vand er brunt, grønt, grumset eller hvidt.

Der kan være flere grunde til at dit vand har fået en anden farve end normalt. 

Hvis dit vand er misfarvet – enten rødbrunt, blågrønt eller mælkehvidt - skal du ikke være nervøs. Der er en naturlig forklaring på, at vandet har skiftet farve. Udskifttning af en vandledning, en gravemaskine, der måske har ramt en ledning, en lækage eller andet. 

Hvad skal jeg gøre, hvis mit vand er misfarvet?

Vi anbefaler altid, at du skyller din hane godt igennem, inden du drikker vandet, hvis du har misfarvet vand i din vandhane. Det samme bør du gøre, hvis du kommer hjem fra en ferie. Et godt tip er, at du bruger det vand, du skyller hanen ren med til at vande blomsterne med - så går det ikke til spilde - og blomsterne kan ikke smage forskel alligevel.

Det farvede vand smager ikke godt - medmindre du som en blomst er ret ligeglad.

Særligt grønt vand skal du være opmærksom på. Det grønne vand kan indikere, at der er trængt fjernvarmevand i dit drikkevand. Derfor skal du ikke drikke vand fra din hane, hvis det pludselig har håbets farve. 

Hvorfor er mit vand misfarvet?

Dit vand er rødbrunt

Rødbrunt vand skyldes ofte, at rust, jern- og manganpartikler fra vandrørene har løsnet sig i forbindelse med renoveringsarbejde på ledningsnettet.

Hvis vandets farve påvirkes af renoveringsarbejdet, så får vandet sin naturlige farve igen, nogle timer efter arbejdet er afsluttet. 

Vi anbefaler ikke at du drikker vandet, der dog ikke er farligt. 

Vandet er neongrønt

Hvis der kommer grønt vand ud af din hane, er det tegn på, at der siver fjernvarmevand ind i din vandinstallation. De fleste fjernvameselskaber tilsætter et sporstof i fjernvarmevandet, netop for at de kan se, hvis der er utætheder. Farven er ufarlig, men det grønne vand skal du ikke drikke. 

Hvis der er fjernvarmevand i drikkevandet, så opdager både fjernvarmeselskaberne og vandforsyningen det ofte ret hurtigt. De overvåger alle varme- og vandledninger i døgndrift hele året, netop for at sikre sig, at de kan rykke hurtigt ud, hvis der opstår brud. Derfor forsvinder det grønne vand også som oftest ret hurtigt, hvis det har været i kontakt med vores drikkevand.

Også vand med grøn farve er ikke farligt, men vi anbefaler ikke, at du drikker det. Giv det til margueritterne i stedet. 

Dit vand er blågrønt

Blågrønt vand kan opstå ved, at kobber bliver opløst i vandet.

Dit vand er mælkehvidt

Mælkehvidt vand skyldes luft i vandet og forsvinder ofte efter kort tid.

Er tøjet blevet misfarvet?

Hvis dit tøj er blevet misfarvet, så kan du følge Forbrugerstyrelsens anbefalinger:

  1. Hold tøjet fugtigt. Tøjet må ikke nå at blive tørt.
  2. Læg tøjet i vand tilsat 1 dl citronsyre pr. 10 liter vand.
  3. Efter en halv time vrides tøjet og vaskes igennem i en varm sodaopløsning med 3 dl soda til 10 liter vand. 
  4. Skyl og færdigbehandl tøjet som efter normal tøjvask.

Miljøvenlig tøjvask

Hælder vand i glas ved vandhanen

Dit grønne aftryk

Værd at vide om dit drikkevand

Hvordan vand påvirker din dagligdag