Hvor godt er dit drikkevand beskyttet?

Drikkevand af høj kvalitet er en selvfølge for mange. Men hvis det skal fortsætte, så skal vi passe på vores vand.

Danske vandværker og vandselskaber er underlagt særlige miljøkrav, som skal sikre, at danskerne altid kan regne med en høj kvalitet af drikkevand.

Men vandværkerne i Danmark oplever kravene forskelligt. De krav, som de hver især skal leve op til, er nemlig afhængig af, hvor meget vand vandværkerne pumper ud til deres kunder - og dermed hvor hyppigt vandet skal testes. Jo flere liter vand de leverer – desto flere analyser af vandets kvalitet, skal vandværkerne udføre.

De store vandselskaber leverer mest, derfor er vand leveret af større vandværker, bedre beskyttet af analyser og tests for miljøfremmede stoffer end vand fra mindre værker.

MEN kan det være rigtigt at nogle danskere skal have større sikkerhed for vand af høj kvalitet end andre, bare fordi de får vand fra et større vandværk? Nej, vel!

Alle skal have samme sikkerhed og tryghed ved deres drikkevand, uanset hvor i Danmark de bor.

Du skal vide dig sikker på, at vandet er renset for miljøfremmede stoffer, ledningsnettet er vedligeholdt og at vandet bliver håndteret af fagfolk. Uanset om dit nærmeste vandværk er stort eller småt.

Som ejer af Danmarks største private vandselskab, vil vi hos EWII gøre op med den ulighed. 

Vi har heldigvis grundvand i Danmark. Men ressourcerne er ikke uudtømmelige. Derfor skal vi værne om vores danske vand og passe på det.

Rent drikkevand i fremtiden

Mand taler med professor i miljøkemi. Analyse af drikkevand er nødvendig for at sikre, at vi har en høj vandkvalitet. Hvordan laver man rent drikkevand?

Video

Hvor farlige er pesticidrester i drikkevandet?

Video

Rent vand er et privilegie, som vi skal give videre

Video

Her kommer dit vand fra

Drikkevand i din hverdag

Hvis du er interesseret i at se flere videoer om vand, så følg linket herunder. 

Her kan du møde brygmesteren, som fortæller hvor stor betydning vandet har for din øl. Ogdu kan se en af verdens bedste baristaer forklare, hvad vandet betyder for smagen af din kaffe.

Du kan også høre om fortidens synder - og hvad det har med vores drikkevand at gøre. Og hvorfor er det egentlig vigtigt, at du drikker de rigtige mængder vand - det fortæller Stinne Kvist, som er ledende overlæge og specialist i nyresygdomme.

Videoer om dit drikkevand

Sådan kan vi bevare grundvandet

Et fælles mål om at bevare grundvandet, så vi kan give det videre til vores børn og børnebørn kræver en fælles indsats. For vi vil gerne fortsat have rent drikkevand i fremtiden

I EWII beskytter vi blandt andet grundvandet med Evighedsskoven - en skov, som vi har anlagt for at gøre noget godt og bæredygtigt for vores samfund. 

Når det bliver forår, vil vi allesammen gerne i haven. Ukrudtet skal fjernes, plænen skal trimmes og haven skal gøres hyggelig til sommeren. Og her kan vi alle bidrage. En have uden kemi er nemlig godt for vores grundvand.

Kemifri have

Din sundhed

Dit vand kan være flere hundrede år gammelt

Dit drikkevand kan faktisk være tudsegammelt. Det kan tage op til hundrede år, før det kommer ud af din hane. Følg med og se, hvor rejsen starter, inden du tapper vandet i din hane.