Elektriske plæneklipper i have

Slip haven fri uden sprøjtegift

Gift og grundvand er en rigtig dårlig kombination, så hold haven vild. Læs hvordan du slipper haven fri uden at bruge sprøjtegifte.

Når ukrudtet skal fjernes fra haven, er der mange, der tager skrappe sprøjtemidler i brug. Men sprøjtemidlerne skader både din haves nyttedyr, og resterne fra sprøjtemidler kan sive ned i vores grundvand.

Sprøjtemidler der bruges på fliseterrasser og vejarealer, har stor risiko for ikke at blive nedbrudt tilstrækkeligt. Og det kan i sidste ende gå ud over vores drikkevand. Altså ikke sådan lige i overmorgen. Men faktisk kan kommende generationer komme til at bøvle med den kemi, vi efterlader. 

Bekæmp ukrudtet uden sprøjtegift

Du slipper ikke for manuelt arbejde - og måske heller ikke for vabler. Men hvis du allerede starter i foråret omkring marts og april, og løbende luger dit ukrudt, så er du allerede i gang med at gøre havearbejdet lettere for dig selv. 

Dit vigtigste værktøj til at fjerne ukrudt er dine hænder. Men med en hakke eller et skuffejern, så kan du også fjerne de fleste typer ukrudt. 

  • Fjern alle de små spirer, inden de vokser sig større og danner rødder.
  • Fjern store ukrudtsplanter og hiv dem op med rødderne.

Det er vigtigt, at du ikke skærer for mange rødder over. Hvis du gør det, så risikerer du at sprede ukrudtet endnu mere. 

Blomstereng og vilde haver trender lige nu.

Vild have uden gift

Èn ting er at holde sin have fri for ukrudt. Men har du tænkt på, at lade en del af din have blive vild?

Trenden i øjeblikket går i retning af, at den vilde, utæmmede have faktisk gør noget rigtig godt for os. Vi slipper for den dårlige samvittighed over, at haven ikke står knivskarpt. Samtidig med, at vi giver plads til naturen og alle småkravl og insekter.

Så hvis du vil gøre noget godt for bier, sommerfugle og give de vilde planter en oase i din have, så kan du for eksempel lave din egen vilde have.

Lav din egen vilde have

Flere tips til en have uden sprøjtegift

Smøg ærmerne op og ta' fat - bogstaveligt talt - for knofedt skal der til, når ukrudtet i haven skal forebygges.

Farvel til ukrudt

 

Grønt er godt for øjet - men knap så herligt på terrassefliserne. Så kig med og se, hvordan du kommer af med algerne på dine fliser uden at bruge sprøjtegift.

Fjern alger uden gift

 

Vi skal passe på vores drikkevand

Når du siger adjø og farvel til sprøjtegifte, så er du med til at passe på noget helt unikt vi har i Danmark - nemlig vores drikkevand. Vi kan fylde glasset direkte fra hanen i dag - det skal vores kommende generationer også gerne kunne. 

Rent drikkevand

Din sundhed

Dit vand kan være flere hundrede år gammelt

Dit drikkevand kan faktisk være tudsegammelt. Det kan tage op til hundrede år, før det kommer ud af din hane. Følg med og se, hvor rejsen starter, inden du tapper vandet i din hane.

Pige drikker vand fra vandhanen

Din sundhed

Hvad smager dit vand af?

Derfor smager vores vand forskelligt

Vand fra bruser

Din sundhed

Undgå Legionellabakterier

Legionellabakterien overlever næppe, hvis dit vand er under 20 eller over 50 grader. Men til gengæld trives bakterien i stillestående vand. Så her er et par tips til at undgå legionella.