Så vilde blomsterfrø i din have og få en vild have

Hvorfor skal haven være vild?

Det er helt med vilje, når danskerne udformer utæmmede områder og bede i haven, i blomsterkrukker og altankasser. Det er den vilde have, vi er vilde med.

Biodiversitet og mylder af liv

De vilde haver, højbede, altankasser og utæmmede områder trender lige nu, og de er vilde med vilje.

Inden for de seneste år er masser af private blomsterenge i parcelhusområder, højbede med kornblomster og altankasser i fuldt blomsterflor skudt op.

Og når vi lader haven stå utæmmet og utrimmet, er vi med til at gøre noget godt for naturen og hylde biodiversiteten. Slipper du en del af din have fri - eller bare en altankasse - skaber du nye vigtige levesteder for sommerfugle, vilde bier, biller og andet småkravl.

Større områder, som står utæmmet, er også med til at beskytte grundvandet. Når du ikke bekæmper ukrudt med sprøjtemidler og kemi, gør du nemlig en forskel for det, der en gang skal blive til drikkevand.

Følge drikkevandets rejse

Bare en enkel have gør ikke den store forskel, men flere haver tilsammen kan skabe frihed for naturen og styrke biodiversiteten - og passe godt på grundvandet. 


Hvorfor er biodiversitet vigtig?

Du har sikkert hørt om det flere gange - og det er et af de mest moderne ord for tiden. Men hvad dækker biodiversitet egentlig over? 

Ordets betydning indeholder både "liv" og "forskelligartet". Så når du skaber et vildt område i haven eller på altanen, er du med til at sikre variationen i den levende natur.

Foruden det forskelligartede liv i naturen er biodiversitet altså med til at give os ren luft, frisk vand, sundere jord og ikke mindst bestøvning af vores planter og blomster. 

Sådan arbejder EWII med biodiversitet

Sådan laver du din egen vilde have

Du behøver ikke at gøre det vilde, for at gøre noget vildt - her er et par tips til at komme godt i gang med en vild have med vilje:

  1. Tænk anderledes på din haves æstetik og tag vild natur ind i haven. Og gør det allerede i efteråret, så du er klar til at nyde haven i foråret. 
  2. Du kan vælge et specifikt område, som du vil lade stå utæmmet - eller hele haven, hvis du har mod på det. Det kan også være en altankasse eller en blomsterkrukke.
  3. Lad din græsplæne vokse sig lang - og slå kun små stier, du kan gå på.
  4. Bevar de gamle træer og lad de døde træer ligge som insekthoteller.
  5. Sørg for at planter og småkravl trives og får nok vand og skygge.
  6. Skab en blomstereng med blomsterfrø af forskellig slags.
  7. Skab varme oaser i haven med stensætninger. 

Få seks tips til mere biodiversitet i din have

Fjernelse af ukrudt i haven

Er en vild have ikke lige dig?

Mange haver har historisk set været præget af ordentlighed med lige græskanter, afgrænsede bede og fintklippede buske og træer. Og det er altså også helt okay - og ser superflot ud.

Selvom du forsat gerne vil have en tæmmet have uden ukrudt, er der mange måder at tænke på biodiversiteten. Det kan du for eksempel gøre ved ikke at fjerne ukrudt med sprøjtemidler - og bare bruge almindelig knofedt, når du skal trimme have.

Sådan bekæmper du ukrudtet kemifrit 

 

Din sundhed

Dit vand kan være flere hundrede år gammelt

Dit drikkevand kan faktisk være tudsegammelt. Det kan tage op til hundrede år, før det kommer ud af din hane. Følg med og se, hvor rejsen starter, inden du tapper vandet i din hane.

Pige drikker vand fra vandhanen

Din sundhed

Hvad smager dit vand af?

Derfor smager vores vand forskelligt

Vand fra bruser

Din sundhed

Undgå Legionellabakterier

Legionellabakterien overlever næppe, hvis dit vand er under 20 eller over 50 grader. Men til gengæld trives bakterien i stillestående vand. Så her er et par tips til at undgå legionella.