Hvem skal betale...

... når Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Wind Denmark vil have gratis strøm?

Bragt i JP Finans 23. september 2020

I artiklen ”Grønne aktører gør oprør: Det skal være slut med tvangsregninger for brug af el-nettet” i JP/Finans d. 22.  klager Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Wind Denmark over, at de skal bidrage til betaling af el-nettet.

Deres argument er, at de som brancher repræsenterer grønne løsninger, og at prisen på grøn strøm er lavere end nettariffen – altså det bidrag, vi alle betaler for vedligehold og udvikling af vores fælles el-net. Løsningen på det problem skal være, siger de, at der kan etableres direkte elledninger – læs: At de tre grønne aktører slipper for at betale noget-som-helst.

Det er en elendig idé. Intet er naturligvis skønnere end at få sine varer gratis, som de tre organisationer ret beset kræver her, men sådan fungerer verden desværre ikke. Det koster penge at have et el-net, og et kig i el-netselskabernes regnskaber viser, at nogle af el-netselskaberne har så lave indtægter, at det end ikke kan dække omkostningerne ved at drive el-nettet.

At ræsonnere sig frem til at man selv skal have tingene gratis er mildt sagt naivt. Hvem skal så betale? Det havde været mere i takt med grøn omstilling, at der indføres beskatning af de goder, der udleder klimagasserne. Det motiverer til, at vi bruger mindre af det, der er skidt, og mere af det der er godt. Forslaget fra Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Wind Danmark fjerner ikke problemet, men skaber i stedet for et nyt - andre kommer til at betale for det, som de pågældende organisationer ikke vil bidrage til.