Rugbrød

Energiforbrug: 3,41 kWh

Ingredienser

Grunddej

  • 1 dl aktiv surdej
  • 3,7 dl koldt vand
  • 600 g øko rugmel
  • 2 spsk. malt sirup

Kerner

  • 350 g skåret eller knækket øko rugkerner
  • 320 g blandet frø (solsikke, hørfrø, græskar, sesam, hirse m.fl.)
  • 32 g salt
  • 700 dl koldt vand

Det tager 2 dage at lave vores rugbrød, men til gengæld er det hurtigt at røre sammen, især hvis du har en røremaskine.

Sådan gør du

Dag 1

  1. Rør alle ingredienserne til grunddejen sammen i en skål, gerne på røremaskine.
  2. Dæk skålen til med et låg eller plastikfilm. Stil på køkkenbordet til dagen efter - gerne i 20-24 timer.
  3. I en anden skål vejes rugkerner og frø af. Tilsæt salt og overhæld med vand. Dækkes med plastikfilm eller låg og hviler også til dagen efter.

Dag 2

  1. Hæld de udblødte rugkerner og frø op i grunddejen og rør det godt sammen. Det tager ca. 5 minutter på røremaskine.
  2. Fordel dejen i 2 forme af ca. 1,5 liter. Glat overfladen med en  dejskraber, dæk med plastikfilm og lad dem hæve op i ca. 1,5 time.
  3. Tænd ovnen på 160 grader og bag 1 time og 20 minutter.
  4. Tag brødene ud af formen og lad dem køle af på en rist.

De kan holde sig i op til en uge, hvis de ikke er spist inden da. Hvis du ikke når at spise dem, før de bliver tørre, kan du bruge brødet til rugsnacks.

Køb kogebogen

Bestil en trykt udgave af EWIIs energivenlige kogebog 'Opskrifter til en grønnere fremtid' og få tilsendt en smukt illustreret kogebog på 170 sider i hardcopy format.

Bogen indeholder, udover de smagfulde opskrifter, køkken-specifikke tips og idéer til små vaneændringer, du kan tillære dig for at reducere dit energiforbrug i hjemmet og tænke mere klimavenligt. 

Bestil her