Consumer. Not guilty

Klimaet og klimaets udvikling hænger sammen med vores madvaner. Madspildet er enormt og det går ud over vores klima. Men sådan behøver det slet ikke være. Hvis vi bare bliver mere bevidste om, hvordan vi mindsker madspildet

Consumer. Not guilty

‘‘Danskerne er blevet for kvalitetsbevidste om udseendet på produkter, men udseendet har egentlig ikke noget med kvaliteten at gøre. Ude på marken står landmanden med en målestok for at se, om et blomkål har de helt
rigtige mål. 30-40 procent gider de ikke plukke, de bliver pløjet i marken igen, fordi de ikke kan sælges! Gør grønsagerne til kongerne’’, siger Jesper Løbner.

Med udspring i disse ord har kunstner Lise Vestergaard skabt dette værk, der understreger, at det er os voksne, der er kulturbærere, og det er os, der må tage ansvaret for, hvad vi serverer for vores børn i dag.

For det vil have betydning - også for de næste generationer.

Lyt med i podcasten og bliv inspireret

I Podcast-serien ”Be More – use less” guider kunstner Lise Vestergaard dig igennem samtaler med en række klimainteresserede kendte danskere. Du bliver inviteret med til en snak om, hvad vi kan gøre for at leve mere og forbruge mindre. Kort sagt, får du konkrete råd og inspiration til din hverdag om hvordan du kan gøre en indsats for klimaet.

6. afsnit: Gør grøntsagerne til kongerne

Klimavenlig mad er omdrejningspunkter på restaurant Nögen i Aarhus og Vejle. Her er Jesper Bæk Løbner køkkenchef. 

Jesper bruger alle de overskudsprodukter, som ikke er 'gode nok' til fødevarevirksomheder og mere traditionelle restauranter. 

Det er vigtigt for Jesper, at vise danskerne, hvor nemt det er at lave klimavenlig mad, som smager godt. Jesper vil have, at vi alle sammen bruger de råvarer vi har. Og vi skal bruge hele agurken, fisken eller risottoen - så vi undgår at smide størstedelen ud.

Lyt til podcasten i Apple Podcast eller Spotify

Hvem er Jesper Løbner?

Jesper Bæk Løbner er uddannet kok og er i dag køkkenchef på den klimavenlige restaurant Nögen, som både ligger i Vejle og Århus.

Restauranterne har særligt fokus på at minimere madspild. Her i køkkenet forvandler de overskudsvarer til lækre retter til glæde for deres gæster.

Lav mad med grøntsager og planlæg dine indkøb

Jespers klimaråd

Dit grønne aftryk

Pas på vandet og brug det rigtigt

Vi skal passe på det danske drikkevand. Vi lever lige nu med klimaforandringer, tørkeperioder og et forbrug på 100 liter dagligt per dansker. Så vi skal blive ved med at huske, at spare - og bruge vandet rigtigt.