Fortjener du elkedel sit dårlige ry? Grøn elkedel på lyserød baggrund.

Fortjener din elkedel sit dårlige ry?

Er din elkedel en strømsluger, som du skal have dårlig samvittighed over at bruge? Vi undersøger myterne om elkedlen.

Elkedlen er en rigtig bad boy af et el-apparat. Måske endda et af historiens mest udskældte køkken-apparater. Den sluger din strøm, som en sulten guldfisk sluger maden i akvariet. Ja, faktisk leder elkedlen manges tanker hen på en slags kriminel mafiaboss inden for kategorien el-apparater.

Men er elkedlen i virkeligheden så slem?

Vi undersøger, om din elkedel fortjener sit dårlige ry. Eller om vi i virkeligheden er mange, som skylder elkedlen en undskyldning for de mange år, hvor vi har skjult den i skabet og gemt vores dårlige samvittighed væk over at have sådan et strømslugende apparat i vores hjem.

Mand roder i køkken med el apparater og bagning

Myten om elkedlen og springende sikringer

Tør du at starte elkedlen, imens bolognesen bobler på komfuret og ovnen varmer det rustikke ciabattabrød? Eller har du hørt, at det er no-go? Fordi elkedlen sluger al strømmen og springer sikringerne.

Der kan faktisk godt være noget om snakken. Meeen – det er nu ikke elkedlens skyld alene. For at forklare sammenhængen skal vi have fat i en elektrisk betegnelse – nemlig watt. 

Watt er simpelt forklaret et udtryk for, hvor meget energi dit el-apparat skal bruge pr. sekund. Jo flere watt – jo mere energi.

Lad os sige, at din elkedel skal bruge 2300 watt. Vi kan sammenligne med en stavblender, som ’kun’ bruger 800 watt. Den skal altså bruge væsentlig mindre.

Hvis din sikring springer, når du bruger elkedlen, så kan det skyldes, at du har for mange el-apparater sat til på samme tid. Altså – du prøver at trække mere energi ud af dine stikkontakter, end de kan levere.

Så den her myte kan vi kun delvist bekræfte. Det er altså IKKE nødvendigvis kun elkedlen, der skal tage skylden, hvis lyset går ud, når du bruger den. Det er en slags holdindsats fra dine el apparater. Jo flere apparater du bruger samtidig – og jo højere effekt (watt). Jo større er risikoen for, at dine sikringer springer.

Men elkedlen er stadig en af de ’tunge drenge’ i køkkenskabet, når vi sammenligner watt.

Skal jeg lade være med at bruge min elkedel?

Nej – egentlig ikke. I de fleste huse kan elkedlen fint samarbejde med dine andre køkkenapparater. Og det kan sagtens foregå i fred og fordragelighed uden at sikringerne springer.

”Det vigtigste er, at du tænker over, hvor meget energi du prøver at trække ud af dine stikkontakter samtidig. Det er nemlig dét, der er afgørende for, om du overbelaster dine sikringer.

Det kan godt være en udfordring med elkedler i ældre huse eller i mindre lejligheder. I mange studielejligheder er der typisk to kogeplader og en elkedel. Der kan du eksempelvis opleve, at sikringen springer, hvis begge dele er slået til samtidig.

Du kan vælge en quooker (også kaldet en cooker vandhane) som alternativ. Der findes mange forskellige slags vandhaner med kogende vand. Om de er mere miljøvenlige og strømbesparende end en elkedel afhænger igen af, hvordan dit forbrugsmønster er.

Myten om elkedlen, der bruger vildt meget strøm

”Hvad så med strømforbruget” – hvisker djævelen på din skulder måske. ”Elkedler bruger usandsynligt meget strøm, har jeg hørt”.

Og du har også lige læst, at elkedler bruger mange watt. Er myten så sand – er elkedlen en strømsluger?

Nejden myte kan vi hurtigt aflive.

I det her eksempel skal vi have fingrene i et andet elektrisk begreb – kWh. Det er udtryk for forbruget af strøm.

Lad os tage eksemplet med elkedlen på 2300 watt igen. Apparatet bruger jo kun de 2300 watt i kort tid – cirka 3-6 minutter mens vandet bringes i kog. Men lad os for eksemplets skyld sige, at den er tændt i en time. Så bruger du 2,3 kWh – som rundt regnet koster omkring en femmer. Så du kan godt se, at der skal virkelig gang i den elkedel, før dit strømforbrug eksploderer.

En elkedel af nyere art bruger mindre strøm, end en kogeplade gør. Så du kan roligt hive elkedlen ud af skabet igen. Du skal såmænd bare bruge den rigtigt. Her er tre tips til at gøre det:

  1. Kog kun den mængde vand, du skal bruge.
  2. Har du kogt for meget vand – så tøm elkedlen. Hvis der er vand i, dannes der nemlig kalk.
  3. Husk at afkalke din elkedel. Den skal bruge mere strøm, hvis den er kalket til.

Mange elektriske hjælpemidler er naturligvis med til at øge vores strømforbrug. Og i mange år har vi troet, at det var den stakkels elkedels skyld. Selvom den i virkeligheden bare har passet sit arbejde.

Elkedlen - fra skurk til helt

De første elkedler kom allerede i handlen i 1890’erne. Men dengang var de dyre, og markedet var måske ikke helt klar til sådan et nymodens aggregat. I 1980’erne tog salget af elkedler til husholdningen dog fart. Nu kunne elkedlen fås til en pris, der var overkommelig for de fleste. Og siden 80’erne har udviklingen buldret derudaf.

Den har været udskældt, beskyldt for strømtyveri, for energispild og været i bad-standing hos mange forbrugere. Men moderne elkedler er nærmest fast inventar i ethvert køkken, hos børnefamilier, ung, gammel, tyk og tynd. Designet har ændret sig, sikkerheden er blevet bedre, funktionaliteten er forbedret og sidst, men ikke mindst, så findes elkedler i dag i energibesparende versioner.

Så faktisk er det på tide at sige: Tak kære elkedel.

Tak, fordi du gør vores hverdag en hel del nemmere.

Dit hjem

Myte: Skal man kun bruge det lille toiletskyl efter et toiletbesøg?

Er det en myte, at du kun skal bruge det lille toiletskyl - eller hvornår giver det mening at spare på trykket? Gå på jagt og find svaret.

Dit hjem

Myte: Er ECO programmer på din vaskemaskine virkelig så ECO?

Er det sandt eller falsk, at ECO programmerne på vaskemaskine og opvasker virkelig er ECO - eller bruger de bare en masse strøm og vand? Undersøg myten her.

Din digitale hverdag

Fibernet i Danmark

Gennemsnitligt har 7 ud af 10 husstande adgang til fibernet i Danmark. Men i Trekantområdet er tallet alligevel højere.