Hvad er grøn omstilling?

Det er dejligt når opgaverne kører som smurt i olie, og vi tager lidt gas på hinanden, når vi giver den en spand kul på arbejdet. Men når vi snakker om energi, så skal vi faktisk helst undgå olie, gas og kul. De fossile brændstoffer vil vi nemlig helst skifte ud med klimavenlige alternativer.

Det er både sol, vind og vandkraft, som er de spillere, vi skal have på banen i stedet for olie, kul og gas. De naturlige ressourcer løber vi nemlig ikke umiddelbart tør for - for solen skinner også om tyve år og vinden blæser også stadig til den tid. Men olie er derimod ikke en uudtømmelig ressource - og på et tidspunkt, så løber vi tør.

Derfor er det ene argument for at gå væk fra fossile brændsler, at ressourcerne simpelthen slipper op en dag. Et andet argument handler om miljøet. 

For vand-, vind-, og solenergi udleder ikke nær så meget CO2, som olie, gas og kul. Og alene derfor er den grønne omstilling så vigtig for os alle.

Jonas, som til dagligt rådgiver om energioptimering, fortæller meget mere om, hvorfor grøn omstilling er vigtigt i videoen herunder. 

Jonas forklarer grøn omstilling

Video

Fra fossile brændsler til grønne energikilder

Bliv klogere på grøn omstilling

CO2 er en lugtfri og usynlig gasart, der også går under navnet kuldioxid eller carbondioxid. Den opstår bl.a. ved fotosyntese og respiration, altså udånding. CO2 er derfor i sig selv ikke farlig, da den er en naturlig del af vores hverdag.

Kul, gas og olie er bl.a. en del af det vi benævner som fossile brændstoffer. De bliver ofte brugt i forbindelse med opvarmning af dit hjem. Det er disse brændstoffer vi skal skifte ud på vejen til en grøn omstilling, hvor CO2 skal minimeres.

Miljøvenlig energi er bl.a. sol- og vindenergi. Det er energi, der skabes naturligt og indsamles gennem solceller og vindmøller.

Kvinde nyder solen på en bænk

Dit grønne aftryk

Få tips fra energirådgiveren

Elbil oplader med strøm

Dit grønne aftryk

Se eksempler fra fortiden og fremtiden

Dit grønne aftryk

Se hvordan husejer Donny Holm har gjort