Hvad er grøn omstilling?

Grøn omstilling handler i høj grad om fossile energikilder. Vi dykker ned i hvad koster grøn omstilling, hvorfor grøn energi er vigtigt og hvad vi bruger fossile brændstoffer til.

Det er dejligt når opgaverne kører som smurt i olie, og vi tager lidt gas på hinanden, når vi giver den en spand kul på arbejdet. Men når vi snakker om energi, så skal vi faktisk helst undgå olie, gas og kul. De fossile energikilder vil vi nemlig helst skifte ud med klimavenlige alternativer. Det er i høj grad hvad grøn omstilling handler om. 

Hvorfor grøn omstilling?

Folketinget har sat et mål om at reducere Danmarks samlede udledning af drivhusgasser med 70 procent inden 2030. 

Men hvordan gør vi lige det – og er du med til det? 

Drivhusgasser kommer blandt andet fra kuldioxid (CO2), der bliver udledt af kul, gas og olie, som giver varme i dit hjem. 

For at komme drivhusgasser til livs og passe bedre på kloden og klimaet, skal vi af med de fossile energikilder og erstatte dem med grønne, vedvarende energi. Altså dem der ikke slipper op og som er gode for vores klima.

Det er sol, vind og vandkraft, vi skal have på banen i stedet for olie, kul og gas. De naturlige ressourcer, også kaldet grøn energi, løber vi nemlig ikke umiddelbart tør for - for solen skinner også om tyve år og vinden blæser også stadig til den tid. Men olie er derimod ikke en uudtømmelig ressource - og på et tidspunkt, så løber vi tør.

Derfor er det ene argument for at gå væk fra fossile energikilder, at ressourcerne simpelthen slipper op en dag. Et andet argument handler om miljøet. 

Hvorfor er grøn energi vigtigt for den grønne omstilling?

Grøn energi er vigtigt, fordi vand-, vind-, og solenergi udleder ikke nær så meget CO2, som olie, gas og kul. Og alene derfor er den grønne omstilling så vigtig for os alle.

Jonas, som til dagligt rådgiver om energioptimering, fortæller meget mere om, hvorfor grøn omstilling og overgangen til grøn energi er vigtigt i videoen herunder. 

Energirådgiver Jonas forklarer hvad er grøn omstilling og hvorfor vi skal skifte fossile energikilder ud med grøn energi.

Video

Fra fossile brændstoffer til grøn energi

Hvad koster grøn omstilling?

Det er omtrent lige så nemt at svare på som: ”Hvad koster en rød bil?”.

Det er et stort og svært spørgsmål. Og det er ret vanskeligt at sætte præcise kroner og ører på. Skal det være en Porsche eller en Fiat? Skal det være sportsmodellen, eller vælger du den mindste motor?

Når vi snakker grøn omstilling, så koster det penge for samfundet. Ingen tvivl om det. Men hvis du som privatperson skal lave et regnestykke over hvad koster grøn omstilling for dig, hvordan gør du så det? For ja - det er dyrt at renovere dit hus. At købe nye vinduer. At efterisolere og lave andre energiforbedringer. Og ja - en ny varmepumpe koster penge, når du skal skifte det tørstige oliefyr ud med et grønt alternativ.

Men hvad koster energirenovering egentlig?

Men den økonomiske gulerod kommer måske i lavere afgifter på el (som driver din nye varmepumpe). Lavere elafgifter betyder måske også, at du vil skifte den benzindrevne ud med en spritny elbil? Det er lidt den tankegang, som forbrugerne først og fremmest skal have med sig i forhold til grøn omstilling. "Jeg investerer med den ene hånd - og høster frugterne med den anden". 

Og hvad nu hvis du skal måle resultaterne af dine investeringer i en lidt anden ’valuta’. Trivsel og godt helbred eksempelvis?

Se også: Grøn omstilling - ideer til grønne løsninger i dit hjem

Bliv klogere på grøn omstilling

CO2 er en lugtfri og usynlig gasart, der også går under navnet kuldioxid eller carbondioxid. Den opstår bl.a. ved fotosyntese og respiration, altså udånding.

CO2 er derfor i sig selv ikke farlig, da den er en naturlig del af vores hverdag.

Kul, gas og olie er bl.a. en del af det vi benævner som fossile energikilder eller brændstoffer.

Hvad bruger vi fossile brændstoffer til?

De bliver ofte brugt i forbindelse med opvarmning af dit hjem. Måske har du et olie- eller naturgasfyr. Det er disse fossile energikilder vi skal skifte ud på vejen til en grøn omstilling, hvor CO2 skal minimeres.

Miljøvenlig energi er bl.a. sol- og vindenergi. Det er energi, der skabes naturligt og indsamles gennem solceller og vindmøller.

Dit grønne aftryk

Hør, hvordan en husejer har tænkt grønne løsninger ind i sit hjem.

Solvarmeanlæg

Er solvarme en god investering?

Med et solvarmeanlæg kan du få dækket op til 65 % af husstandens varmtvandsforbrug. Det betyder billigere og mere miljøvenlig energiløsning til varmt vand og dele af boligopvarmningen.

Læs mere om solvarmelæg