Gode ideer til grøn omstilling i dit hjem

Hør fra en husejer, hvordan han og familien har tænkt grønne løsninger ind i deres hjem. Og hvad de har fået ud af deres investering.

Hvad koster grøn omstilling?

Det er omtrent lige så nemt at svare på som: ”Hvad koster en rød bil?”.

Det er et stort og svært spørgsmål. Og det er ret vanskeligt at sætte præcise kroner og ører på. Skal det være en Porsche eller en Fiat? Skal det være sportsmodellen, eller vælger du den mindste motor?

Når vi snakker grøn omstilling, så koster det penge for samfundet. Ingen tvivl om det. Men hvis du som privatperson skal lave et regnestykke over hvad grøn omstilling koster for dig. Hvordan gør du så det? For ja - det er dyrt at renovere dit hus. At købe nye vinduer. At efterisolere og lave andre energiforbedringer. Og ja - en ny varmepumpe koster penge, når du skal skifte det tørstige oliefyr ud med et grønt alternativ.

Men den økonomiske gulerod kommer måske i lavere afgifter på el (som driver din nye varmepumpe). Lavere elafgifter betyder måske også, at du vil skifte den benzindrevne ud med en spritny elbil? Det er lidt den tankegang, som forbrugerne først og fremmest skal have med sig. "Jeg investerer med den ene hånd - og høster frugterne med den anden". 

Og hvad nu hvis du skal måle resultaterne af dine investeringer i en lidt anden ’valuta’. Trivsel og godt helbred eksempelvis?

Hvordan kan jeg tænke grønt i min bolig?

Et er, hvad politikere og hele omverdenen gør for den grønne omstilling og for at sænke CO2-udledningen - noget andet er, hvad man som husejer selv kan gøre i sin egen bolig.

Vi har spurgt husejer Donny Holm om, hvordan han og familien tænker på den grønne omstilling og energirigtige løsninger i deres hjem.

Efterisolering af gulvet i boligen blev nemlig startskuddet til en gennemgående energirenovering.

Det reducerede varmeforbrug kan godt aflæses på familiens budget. Og både Donny og resten af familien kan samtidig mærke, at energiforbedringerne også har givet et langt bedre indeklima i boligen - og det har positiv indflydelse på nattesøvnen.

På den måde har familien altså både opnået en økonomisk gevinst - men også vundet i den blødere valuta som handler om den daglige trivsel og helbredet. 

Video

Udnyt energien bedre og opnå besparelser

Vandkraft

Dit grønne aftryk

Hvad er vedvarende energi egentlig for noget - og hvordan kan du tænke det ind i dit hjem?

Vasketøj der hænger til tørre på en tørresnor med træklemmer

Dit hjem

Se hvor det bedst (ra)batter sig at spare.

Dit grønne aftryk

Hvad er grøn strøm og hvordan bliver el CO2 neutralt? Og behøver strøm egentlig altid at være så kedeligt?