Hvordan virker en varme­pumpe?

Med en luft til vand varmepumpe anvendes luftens naturlige varme til at producere varmeenergi. Den kan levere varme til din bolig året rundt, også når der er frostgrader i luften.

En varmepumpe er et godt alternativ til andre varmeanlæg som eksempelvis oliefyr eller elvarme. Det er den specielt, fordi den er miljøvenlig, idet den bruger energi, der allerede findes i luften. Samtidig er den ofte billigere i drift end et olie- og gasfyr, da den bruger mindre energi.

Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?

Selve installationen af varmepumpen består af en udedel og en indedel.

Udedelen placeres nær dit hus og består af et anlæg med en ventilator. Det er her varmen i luften overføres til et kølemiddel. En kompressor i varmepumpen hæver trykket og derved også temperaturen i kølemidlet.

Du kan tænke på, at det fungerer ud fra samme princip som i et køleskab. Her trækkes varmen ud af luften inde i køleskabet og afgives derefter på bagsiden.

Det nu opvarmede kølemiddel ledes via isolerede rør ind til varmepumpens indedel. Her opvarmer kølemidlet vandet og løber derefter afkølet tilbage til varmepumpens udedel, hvor det opvarmes på ny.

Se hvordan en luft til vand varmepumpe virker

Nu er vi rykket ind i huset, hvor varmen overføres til radiatorer, gulvvarme eller blæses direkte ind som varm luft. Det er som regel ved indedelen, at du styrer varmepumpen. Den skal være koblet til strøm for at fungere, men dens lave forbrug, samt hvad den producerer i varme, gør den til et økonomisk attraktivt valg.

En mulighed er også, at du kan få din varmepumpe på abonnement. Her betaler du for den varme, du bruger, og slipper for installation, service og vedligeholdelse. 

Læs mere om varmepumper på abonnement

Hvor stor skal min varmepumpe være?

Når du har valgt, om du vil købe din egen varmepumpe eller få varmepumpen på abonnement, så kommer vi til størrelsen på din varmepumpe. Og det naturlige spørgsmål der opstår: Hvor stor skal min varmepumpe være?

Størrelsen på din varmepumpe bestemmes ud fra kWh varme. Derfor finder du svaret ved at gange din boligs størrelse med dit energiforbrug per m2 til opvarmning. Dit resultat vil så vise den ideelle mængde kWh varme for varmepumpen.

Vælger du at få din varmepumpe på abonnement, skal du ikke tænke mere over, hvor stor din varmepumpe skal være. Det sørger vi for - sammen med alle de andre praktiske ting, som afkobling af dit gamle fyr, installation, service og tilskud.

Besparelse ved varmepumpe

Nu er du (forhåbentlig) blevet lidt klogere på de tekniske aspekter i, hvad er en varmpumpe, og hvordan virker en varmpumpe. Men hvad er det egentlig værd for dig?

En luft til vand varmepumpe er en miljøvenlig løsning, som kan installeres i alle typer af huse – det eneste en varmepumpe reelt har brug for er strøm.

Se hvad koster en luft til vand varmepumpe på abonnement

 

Ofte stillede spørgsmål

Der findes tre forskellige slags varmepumper, som er de mest almindelige typer:

  1. Luft til vand varmepumpe - helårsbolig
  2. Luft til luft varmepumpe - sommerhus
  3. Jordvarme – helårsbolig – også kaldet væske til vand varmepumpe

Hvilken varmepumpe du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge varmepumpen til. 

Skal varmepumpen bruges til at opvarme en helårsbolig, bør du vælge en luft til vand varmepumpe eller jordvarme.

En luft til luft varmepumpe egner sig bedst til et sommerhus, eller som en supplerende varmekilde til helårsboligen, der enten har oliefyr, gasfyr eller elvarme.

Hos EWII tilbyder vi kun en luft til vand varmepumpe.

Dyk mere ned i en luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe giver både varme og varmt vand i boligen, hvorimod en luft til luft varmepumpe blot blæser varm luft ud i rummet.

En luft til luft varmepumpe bruges derfor primært til sommerhuse, eller som supplement til anden varmekilde i helårsboliger, hvor den kan varme enkelte rum op. En luft til vand varmepumpe kan derimod levere både varme og varmt vand til helårsboliger – også når der er frostgrader udenfor.

Hvor mange kWh strøm en varmepumpe bruger, afhænger af dit forbrug. Du skal kende varmepumpens SCOP-værdi for at vide, hvor meget strøm varmepumpen bruger.

SCOP står for ’seasonal coefficient of performance’ – altså hvor effektiv varmepumpen er til at levere varme set over et helt år.

Du beregner strømforbruget ved at dividere dit årlige varmeforbrug med varmepumpens SCOP-værdi.

Lad os tage et eksempel på det.

Hvis SCOP-værdien på varmepumpen er 2,5, og du har et varmeforbrug på 18.000 kWh per år, så vil strømforbruget på varmepumpen være ca. 7.200 kWh strøm.

SCOP står for ’seasonal coefficient of performance’ og bruges til at angive varmepumpens effektivitet over et helt år.

SCOP-værdien fortæller forholdet mellem den mængde varme, du får fra varmepumpen, og den mængde strøm varmepumpen bruger – set over et helt år. Jo højere SCOP-værdi varmepumpen har, jo mere effektiv er den. 

Hænder varmer sig på radiator

Dit hjem

Sådan sparer du på varmen

Vi har samlet en række nemme råd, så du hurtigt kan gå i gang med at spare på varmen derhjemme.

Grim fyr i kælderen

Produkt

Tid til at skifte fyret ud?

Skifter du til en varmepumpe på abonnement, slipper du for alt bøvlet. Vi klarer det hele for dig.