Hvordan virker en varme­pumpe?

Med en luft til vand varmepumpe anvendes luftens naturlige varme til at producere varmeenergi. Den kan levere varme til din bolig året rundt, også når der er frostgrader i luften.

En varmepumpe er et godt alternativ til andre varmeanlæg som eksempelvis oliefyr eller elvarme. Det er den specielt, fordi den er miljøvenlig idet den bruger energi, der allerede findes i luften. Samtidig er den ofte billigere i drift end et olie- og gasfyr, da den bruger mindre energi.

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Selve installationen består af en udedel og en indedel.

Udedelen placeres nær dit hus og består af et anlæg med en ventilator. Det er her varmen i luften overføres til et kølemiddel. En kompressor i varmepumpen hæver trykket og derved også temperaturen i kølemidlet.

Du kan tænke på, at det fungerer ud fra samme princip som i et køleskab. Her trækkes varmen ud af luften inde i køleskabet og afgives derefter på bagsiden.

Det nu opvarmede kølemiddel ledes via isolerede rør ind til varmepumpens indedel. Her opvarmer kølemidlet vandet og løber derefter afkølet tilbage til varmepumpens udedel, hvor det opvarmes på ny.

Se hvordan en luft til vand varmepumpe virker

Nu er vi rykket ind i huset, hvor varmen overføres til radiatorer, gulvvarme eller blæses direkte ind som varm luft. Det er som regel ved indedelen, at du styrer varmepumpen. Den skal være koblet til strøm for at fungere, men dens lave forbrug, samt hvad den producerer i varme, gør den til et økonomisk attraktivt valg.

En mulighed er også, at du kan få din varmepumpe på abonnement. Her betaler du for den varme, du bruger, og slipper for installation, service og vedligeholdelse.

Læs mere om varmepumper på abonnement

Hvor stor skal min varmepumpe være?

Når du har valgt, om du selv vil stå for din varmepumpe eller få den på abonnement, så kommer vi til størrelsen på din varmepumpe. Og det naturlige spørgsmål der opstår: Hvor stor skal min varmepumpe være?

Størrelsen på din varmepumpe bestemmes ud fra kWh. Derfor finder du svaret ved at gange din boligs størrelse med dit energiforbrug pr. m2 til opvarmning. Dit resultat vil så vise den ideelle mængde kWh for varmepumpen.

Vælger du at få din varmepumpe på abonnement, skal du ikke tænke mere over, hvor stor din varmepumpe skal være. Det sørger vi for - sammen med alle de andre praktiske ting, som afmontering af dit gamle fyr, installation, service og tilskud.

Besparelse ved varmepumpe

Nu er du (forhåbentlig) blevet lidt klogere på de tekniske aspekter i, hvad er en varmpumpe, og hvordan virker en varmpumpe. Men hvad er det egentlig værd for dig?

En luft til vand varmepumpe er en miljøvenlig løsning, som kan installeres i alle typer af huse – det eneste en varmepumpe reelt har brug for er strøm.

Se hvad koster en luft til vand varmepumpe på abonnement

 

Hænder varmer sig på radiator

Dit hjem

Sådan sparer du på varmen

Vi har samlet en række nemme råd, så du hurtigt kan gå i gang med at spare på varmen derhjemme.

Grim fyr i kælderen

Produkt

Tid til at skifte fyret ud?

Skifter du til en varmepumpe på abonnement, slipper du for alt bøvlet. Vi klarer det hele for dig.