Hvad er en luft til vand varmepumpe?
En luft til vand varmepumpe er en grøn varmekilde, der kan give rumvarme og varmt brugsvand i din bolig. Varmepumpen bruger den energi, der allerede findes i luften - og netop derfor er varmepumpen en grøn og miljøvenlig opvarmningskilde.
En varmepumpe luft til vand fungerer ved, at den tager energien fra luften udenfor og omdanner den til varme indenfor. Varmen bliver overført til radiatorer og gulvvarme samt til hanerne via varmtvandsbeholderen. Så er du sikret at kunne holde varmen og få dig et dejlig varmt brusebad.
Varmepumpen fungerer lidt ligesom et køleskab – se hvordan den virker
Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?
Måske tænker du: ”en varmepumpe er vel bare en varmepumpe?”
Men nej, det er den ikke helt – der findes nemlig flere forskellige former for varmepumpe-anlæg. Fælles for dem er dog, at de alle er grønne og bæredygtige varmekilder.
De tre mest almindelige typer varmepumpe-anlæg er:
- Luft til vand varmepumpe
- Luft til luft varmepumpe
- Jordvarme (også kaldet væske til vand varmepumpe)
Dit valg af varmepumpe afhænger først og fremmest af din boligtype. Men der er også andre ting, der spiller ind. Blandt andet hvor godt isoleret din bolig er, om du har radiatorer eller gulvvarme, og hvor stor din grund er (hvis du skal have jordvarme).
Se også hvorfor din boligværdi kan stige med en varmepumpe
Varmepumpe til luft eller vand - hvad er forskellen?
Hvad er forskellen mellem luft til vand og luft til luft varmepumper – og hvornår skal jeg vælge den ene frem for den anden?
Et godt og relevant spørgsmål, i hvert fald hvis du er på udkig efter en varmepumpe.
Den primære forskel er, at luft til luft varmepumpen kun blæser varm luft ud i rummet - hvorimod en luft til vand varmepumpe både kan give rumvarme, via radiatorer eller gulvvarme, og varmt vand i hanerne. Derfor kræver et luft til vand anlæg også, at du har et vandbåret system til opvarmning af boligen, fx gulvvarme.
Desuden egner et varmepumpe luft til vand anlæg (og jordvarme for den sags skyld) sig til helårsboliger. Modsat et varmepumpe luft til luft anlæg, der typisk bruges som opvarmning i sommerhuse. Nogle vælger også en hybridløsning til deres bolig, hvor de supplerer deres olie- eller gasfyr med en klimavenlig varmepumpe.
Uanset om du udskifter dit olie- eller gasfyr helt eller delvist med en varmepumpe, så er du med til at bidrage til den grønne omstilling.
Hvorfor vælge en luft til vand varmepumpe?
-
Høj effektivitet
Leverer typisk 2,5-3 gange mere varmeenergi, end den anvender i strøm. -
Bæredygtig varme
Miljøvenlig, fordi den har en lav CO2 udledning. -
Fuld opvarmning
Kan både varme boligen op og sikre varmt vand i hanerne. -
Boligværdi kan stige
Kan forbedre husets energimærke ved at udskifte fx olie-/gasfyr. -
Begrænset plads
Kræver ikke meget plads, modsat fx et jordvarmeanlæg hvor haven skal graves op.
Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?
Du skal kende dit årlige varmeforbrug og varmepumpens SCOP-værdi for at regne strømforbruget ud på en luft til vand varmepumpe.
Lad os tage et eksempel på en typisk familie med to voksne og to børn, der bor i et 130 m2 hus, og har et varmeforbrug på omkring 18.100 kWh varme om året.
Strømforbruget på en luft til vand varmepumpe for dem vil være ca. 7.240 kWh strøm om året, når de har et årligt varmeforbrug på 18.100 kWh varme og en varmepumpe med en SCOP-værdi på 2,5.
Hvad betyder SCOP?
Ja, hvad betyder det der SCOP lige, tænker du nok?
SCOP står for ’seasonal coefficient of performance’, som fortæller, hvor effektiv din varmepumpe er til at levere varme - set over et helt år.
Den tager altså højde for sæsonbestemte temperatursvinger, så du har en bedre indikation af varmepumpens gennemsnitlige effektivitet henover hele året - og ikke kun effektiviteten for én bestemt temperatur (som COP-værdien viser).
En varmepumpe bruger for eksempel mere strøm på at omdanne luften til varm luft på en kold vinterdag end på en varm sommerdag.
Varmepumpens effektivitet har derfor stor betydning for, hvor meget strøm du skal bruge for at varme din bolig op. Jo mere effektiv varmepumpen er, jo mindre strøm bruger den – og jo billigere en elregning får du. Dét er jo noget, vi alle kan lide.
Dur en varmepumpe ikke, når det er for koldt? Se hvad der er sandt og falsk om varmepumper
Sådan regner du din varmepumpes strømforbrug ud
Hvis du vil vide, hvor meget strøm din luft til vand varmepumpe bruger, skal du dividere dit årlige varmeforbrug med varmepumpens SCOP-værdi:
Her kan du se et eksempel på den udregning:
18.100 kWh varme / 2,5 SCOP = 7.240 kWh strøm
Strømforbruget vil altså være ca. 7.240 kWh el om året, hvis luft til vand varmepumpen har et varmeforbrug på 18.100 kWh varme om året og en SCOP-værdi på 2,5.
Når varmepumpen har en SCOP-værdi på 2,5, betyder det, at for hver 1 kWh strøm du tilfører varmepumpen, vil varmepumpen levere 2,5 kWh varme. Det vil sige: hvor meget strøm tilfører du varmepumpen, og hvor meget varme får du ud af det.
Jo højere SCOP-værdi, jo mere effektiv er varmpumpen.
Hvordan ser jeg, hvor effektiv min varmepumpe er?
Lidt forsimplet sagt, så fungerer en varmepumpes effektivitet lidt på samme måde som en bil. Jo lavere hastighed du kører med, jo længere på literen kan bilen køre. Det samme gælder for varmepumpen. Jo lavere temperatur du har, jo mere effektiv er varmepumpen til at generere varme.
Du kan enten finde din varmepumpes SCOP-værdi (effektivitet) i brugermanualen eller på Energistyrelsens varmepumpeliste.
En luft til vand varmepumpe er typisk vist med en SCOP-værdi for henholdsvis radiator og gulvvarme. Hvis du har gulvvarme, vil varmepumpen være mere energieffektiv – altså have en højere SCOP-værdi – end hvis du opvarmer din bolig med radiatorer. Det skyldes, at gulvvarme har en større overflade at afgive varmen fra.
Hvis du gerne vil forbedre SCOP-værdien af din varmepumpe herhjemme, kan du prøve at skrue lidt ned for temperaturen. Men sørg nu for, at du stadig kan holde varmen i huset.
Få en luft til vand varmepumpe på abonnement
Hos EWII kan du få en luft til vand varmepumpe på abonnement. Det giver dig mindre bøvl og mange fordele.
Du skal hverken tænke på tilskud, vedligeholdelse, service eller om din varmepumpe skal være lille eller stor.
Når du har en varmepumpe på abonnement hos EWII, er det alt sammen inkluderet i din aftale. Det er din store tryghed ved at få en varmepumpe på abonnement frem for at købe varmepumpen selv.
EWII står for luft til vand varmepumpe installation - se processen her
Det bliver vi ofte spurgt om
Størrelsen på din varmepumpe bestemmes ud fra kWh varme. Du kan gange din boligs størrelse med dit energiforbrug per m2 til opvarmning. Dit resultat vil vise den ideelle mængde kWh varme for varmepumpen.
Du kan dykke mere den i, hvordan en varmepumper virker - og hvor stor varmepumpen skal være.
Når det drejer sig om varmepumper, så snakker man både om varmeforbrug og strømforbrug.
Begge dele angives i kWh (kilowatt timer).
- kWh varme - varmeforbruget, som varmepumpen generer
- kWh el - strømforbruget, som varmepumpen bruger for at køre rundt
Begrebet kWh er altså en måleenhed for energi generelt. Man kan derfor ikke sammenligne kWh varme med kWh el – det vil være det samme som at sammenligne æbler og bananer.
Hvis du eksempelvis har et varmeforbrug på 18.100 kWh varme per år, så vil strømforbruget på varmepumpen være ca. 7.240 kWh el per år. Beregningen tager udgangspunkt i, at varmepumpen har en SCOP-værdi på ca. 2,5.
Ja, du kan godt få en varmepumpe. Men du skal være opmærksom på, at du ikke kan få tilskud til din varmepumpe på abonnement hos EWII, da Skrotningsordningen kun dækker områder, hvor fjernvarme ikke er en mulighed.
Kontakt din kommune for at høre mere om reglerne i lige præcis dit område.
En luft til vand varmepumpe er en af de mest miljøvenlig opvarmningsformer, der findes. Det er den fordi, den udnytter energien i luften til at producere varme og varmt vand til din bolig - og processen kræver et minimalt strømforbrug.
Derudover kører vores varmepumper på grøn strøm fra vedvarende energikilder. Så bliver det ikke meget grønnere.
EWII giver dig 10 års tryghed med din varmepumpe på abonnement. Du er altså sikret fuld tryghed og kan slippe for at bekymre dig om noget i hele aftalens periode.
Din tryghed:
- Du kender dine udgifter hver måned
- Du skal ikke finde penge til udbetaling – det koster dig 0 kr. i udbetaling
- Du slipper for ansvaret og omkostningerne ved vedligeholdelse, lovpligtig service og eventuelle reparationer
Når de 10 år er gået, kan du købe varmepumpen for 100 kr., eller du kan nemt indgå en ny aftale med en ny varmepumpe fra EWII.