Fibernet er blevet mere almindeligt

Corona-krisen og nedlukningen af Danmark betød rekordstigninger for bredbåndsforbindelser.

Online undervisning, videomøder, hjemmekontor og online shopping blev pludselig en del af stort set alle danskeres hverdag, da hele landet blev lukket ned. Det åbnede samtidig for øget dataforbrug og efterspørgsel efter en bedre digital infrastruktur - blandt andet i form af fibernet.

Mand cykler i stuen mens han ser ipad. Fibernettet har gjort at hastighedsudviklingen er gået stærkt de seneste år. Med fiberbredbånd er det slut med internet, der hakker eller helt hænger, når du streamer.

I 2016 havde 312.000 danskere en bredbåndsforbindelse på 100 Mbit/s eller derover. I 2019 var tallet steget til 1.016.000 abonnementer og de seneste tal viser igen en markant stigning. Fra første halvår af 2020 til andet halvår af 2020 er antallet af bredbåndsforbindelser med mindst 100 Mbit/s i download steget med 17 %. Det betyder en forøgelse på 220.000 abbonnenter.

Der er altså sket en firdobling i antallet af abonnenter, der har 100 Mbit/s eller derover på bare 4 år. Samtidig er antallet af abonnementer med mindst 500 Mbit/s i download steget med 148,7 % fra første halvår af 2019 til første halvår af 2020 - det svarer til 88.000 flere abonnementer på de såkaldte højhastigheds bredbåndsforbindelser.

Og udviklingen er fortsat med at tage fart igennem 2020. Hos kunderne, der kan modtage hastigheder mellem 300 og 500 Mbit/s er der sket en firdobling fra første halvår af 2020 til andet halvår af 2020.

Kilde: Energistyrelsen, Telestatistik - første halvår 2020 og Dansk Energi
Energistyrelsen, Telestatistik - andet halvår 2020 og Dansk Energi

Coronaen har boostet danskernes behov for lynhurtigt og stabilt bredbånd for at kunne hjemmearbejde og fjernundervises.

Thomas Woldiderich

Branchechef Dansk Energi

Derfor er høj hastighed på bredbånd vigtigt

Ifølge DR’s medieforskning har kurverne for streaming i flere år kun bevæget sig i en retning. Opad. Og det er uanset køn, alder og geografi. Flere TV- og kanaludbydere har for længst indset den udvikling, og har integreret muligheden for f.eks. Netflix eller HBO på smart TV og i TV-bokse.

Der bliver streamet både mere og af flere - og det i en højere og højere opløsning. Det stiller krav til bredbåndsforbindelsen. Direktør for Salg og Kundeservice Klaus Hieronymus Stenger, EWII:

”Vi oplever netop høj efterspørgsel på vores 200/200 Mbit/s og 500/500 Mbit/s fiberbredbånd. At højere hastighed på dit bredbånd giver mindre ventetid på YouTube, er måske ikke noget nyt. Men jeg er overrasket over hvor mange der – i bogstaveligt forstand - har fået øjnene op for, at en højere kapacitet på bredbåndet også betyder høj billedkvalitet, og dermed en bedre oplevelse af streamingen af serier, film, sport eller TV"

Det du streamer og downloader blive vist afhængigt af din hastighed på dit bredbånd. En lav hastighed giver dig en lav og grumset billedkvalitet af din streaming. En høj hastighed giver derimod en høj og mere skarp billedkvalitet.

Der bliver streamet både mere og af flere - og det i en højere og højere opløsning. Det stiller krav til bredbåndsforbindelsen.

Klaus H. Stenger

Direktør for Salg og Kundeservice EWII

Hvad er mest populært at streame?

  1. Film & serier

    f.eks. the Crown, the Queen's Gambit på Netflix eller the Undoing og Game of Thrones på HBO
  2. Sport

    f.eks. Champions og Premier League fodbold samt Formel 1 på Viaplay eller EM og VM håndbold samt Tour de France på TV 2 Play
  3. Tv

    f.eks. Matador, Gift ved første blik og Den store bagedyst på DR eller Badehotellet, Rita og Landmand søger kærlighed på TV 2

Med fibernettet følger høj hastighed

I Trekantområdet har EWII investeret massivt i fibernetinfrastruktur, og dermed sikret, at Trekantområdet har et digitalt forspring. Ambitionen er, at alle boligejere i Trekantområdet skal have muligheden for at koble sig på det lynhurtige fibernet.

Hvor det gennemsnitligt er 70% af danske husstande og virksomheder, der har adgang til fibernettet, så har hele 4 ud af 5 husstande i Trekantområdets 5 kommuner adgang til fibernettet jf. Energistyrelsens seneste telestatistik.

I Fredericia kommune har 94% adgang til fibernettet, i Kolding er det 87%, i Middelfart 86%, i Vejen 91% og i Vejle kommune har 89% adgang til fibernettet.

Kilde: EWII Fibernet, 2020

Hånd holder lysleder kabel. Hvad er fibernet egentlig? Og skal du vælge fibernet eller bredbånd? Internet via fiber er den mest direkte teknologi Fibernet er lyslederkabler. Når først du har fibernet, kan du få fiberbredbånd.

Din digitale hverdag

Hvad er fibernet og hvad kan et fiber kabel?

Fibernet er internet med lysets hastighed. Lad os forklare det nærmere.

Montør ordner fiberkabler. Kunden vil gerne vide, hvad koster det at få fibernet lagt ind.

Din digitale hverdag

Hvad koster det at få lagt fibernet ind?

Svaret er ganske enkelt; Ingenting. Bestiller du fiberbredbånd, installerer vi en fiberboks uden omkostninger.

Din digitale hverdag

Fibernet i Danmark

Gennemsnitligt har 7 ud af 10 husstande adgang til fibernet i Danmark. Men i Trekantområdet er tallet alligevel højere.