Sæt strøm til din grillaften

Det er strømmen, der får magien til at ske… Måske er det en sandhed med modifikationer, men i hvert fald kan strømmen sætte gang i sommerens grillaftner.
Elpaerer på snor

Lad strømmen skabe hyggen

Endelig er det sommer og tid til en grillaften. Magien opstår, når mennesker mødes for at hygge sig – og hvorfor ikke mødes til en grillaften med masser af sommerhygge og en god grillmenu – grillet på strøm.


Strøm har altid været en stor del af vores hverdag – det er (næsten) strømmen, der får din bolig til at hænge sammen – og særligt, når det handler om at lave mad. Men nu tager vi også strømmen med, når vi skal lave mad udenfor. Strømmen kan nemlig være med, når du holder sommerens grillaftener i haven – og laver maden på grill.


Sammen med Weber Grill Academy har vi tændt op i elgrillen og giver dig inspiration dig til sommerens perfekte elgrillede menu. Grillmasternes motto er: ”Alt kan grilles. Og alt kan grilles på en elgrill”.

Video

Strøm til årets grillhygge

Grillmenu: Steak med grillede tomater på elgrill

Opskriften på en grill-selv menu er simpel. Sæt elgrillen i stikkontakten og varm den op til 300oC.


Gør tomaterne klar med olie og salt – og krydr din steak med salt og peber. Se med i videoen ovenfor – og få ægte grillstemning.

Savner du en sund dessert eller måske en sund morgenmad til børnene, så er bananpandekager med blåbær et godt sommerhit. Se, hvordan du nemt laver dem på elgrillen herunder i videoen:

Velbekomme

Video

Sunde pandekager lavet på strøm

Hvad koster det at grille elektrisk?

Det er ikke alt, der kan gøres op i kroner og ører. Nogle gange handler det også om bekvemmelighed, den rigtige duft og hvad du foretrækker… Der er nemlig følelser forbundet med, hvad vi hver især syntes er ”den rigtige grill”.

Nogle sværger til kulgrillen, fordi de elsker den røgede smag, andre til gasgrillen, fordi den er hurtig at grille på – og andre igen vil vælge den elektriske grill, fordi den (måske) er billigere og mere miljøvenlig. Heldigvis er der ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Det vigtigste er, at du og dine gæster har en god oplevelse.

Men er elgrillen nu også billigere og mere miljøvenlig?

Det har vi prøvet at regne lidt på. Og her kan du se et regneeksempel, hvor vi sammenligner en elgrill med en gasgril. For eksemplets skyld får du lige lidt fakta.

  • Elgrill: Weber Q2400 på 2,2 kW
  • Gasgrill: Weber Q3200 på 6,36 kW

Effekten er udtryk for hvor meget varme, der afgives - og vil der ikke være et effekttab, da resultatet jo er varme. Grillene kan dermed sammenlignes. Gasgrillen er 3 gange så effektfuld som elgrillen ved max effekt.

  • Trækul pris: 13 kr/kg -->25 kr/kWh
  • Flaskegas ombytning: 20kr/kg --> 1,55 kr/kWh
  • Emission flaskegas (Butan/LPG): 234 g/kWh

Vi griller på begge med max effekt i ½ time.

  • Elgrillen bruger 1,1 kilowatttimer, som svarer til et forbrug på 2,75 kroner. Den udleder 153 g CO2e (drivhusgasemission).

  • Gasgrillen bruger 3,2 kilowattimer, som svarer til et forbrug på 4,92 kroner. Den udleder samtidig 744,12 g CO2e (drivhusgasemission)

Gasgrillen har større effekt, og derfor er det ikke så sandsynligt, at du vil grille ved fuld effekt. Måske med ½ effekt - o dermed er det mere rigtigt at sammenligne effektforbruget, hvor el = 1,1 kWh og gas (ved halv effekt i stedet for max) 1,6 kWh.

Dermed er prisen ved at bruge gas billigst, ca 2,5 kr, mens emissionen er lavest for elgrillen: for el = 153 g CO2e og for gas = 372 g CO2e.

Så overordnet set er det rigtigt, at gasgrillen er en lille smule billigere, men elgrillen mere klimavenlig at bruge.

Hvad så med kulgrillen?

Ser vi også på en kulgrill, så er grillkul eller trækul i dag produceret af træ (kaldet biomasse), som bliver opvarmet uden ilt. Det betyder, at vand fordamper sammen med andre lette stoffer. Og resultatet er stort set rent kul. Biomasse belaster ikke det store klimaregnskab, sådan som verden i dag udregner CO2-belastninger.

Hvad koster 1 kilowatttime?

Nem grillaften med en elgrill

Elgrillen er et smart og sikkert valg, når du skal grille på altanen, i den lille gårdhave, ved sommerhuset – eller bare vil grille nemt.

Der er nemlig ingen flammer, og du slipper for at bruge gas eller kul. Faktisk løber du aldrig tør for kul eller gas, for du har jo altid strøm i kontakten. Alt du skal gøre er at slutte elgrillen i stikkontakten og tænde op for grillen. Du får lynhurtigt en brandvarm grill, som kan give de samme gode brændemærker og stegeskorpe, som du kender fra en gasgrill eller kulgrill.

Find den elgrill, som EWII og Weber Grill Academy bruger

 

Grill mere grønt

Hvad enten du vil grille mere grønt som i klimavenligt – eller mere grønt som i flere grøntsager, så har Webers Grill Academy en lækkerbisken til grillmenuen. Grillet spidskål – en lækker undervurderet grøntsag.


Sæsonens grøntsager eller frilandsgrøntsager belaster generelt klimaet mindre. Det er fordi, de ikke er opdyrket i drivhuse, der kræver store mængder energi, men i stedet for er dyrket på marker. Er grøntsagerne også danske, er de måske heller ikke transporteret langt med skib, lastbil eller tog over store afstande – og derfor mere klimavenlige.

God fornøjelse med sommerens grillaftener.

Dit forbrug

Hvor meget strøm bruger en ovn?

Hvor meget strøm bruger ovnen ved 200 grader - og er det egentlig billigere at bruge varmluft-funktionen end den almindelige ovn? Eller burde du skifte ovnen ud med en moderne airfryer? Find svar på alle spørgsmålene om din ovns strømforbrug.