Spar på vandet

Få seks råd til hvordan du kan spare på vandet.
Bil bliver vasket med vand

Er du en af dem, som slukker for vandet, når du børster tænder? Så er du allerede bevidst om at spare på vandet. Og det er godt. Fordi vi skal nemlig spare på vandet. 

Du kan spare på dit daglige vandforbrug på mange forskellige måder. Og det kræver ikke en stor indsats. Derfor har vi samlet nogle spareråd om vand. 

Sådan sparer du på vandet

1. Bland luft i vandet med en perlator

En perlator er et mundstykke til din vandhane. Den blander vandet med luft, så strålen virker større. Men i virkeligheden bruger du mindre vand. En perlator koster under 100 kr. og tjener sig hurtigt hjem. Du finder den i det nærmeste byggemarked. 

2. Sæt en vandbegrænser i hanen

Vandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. De kan spare dig for 15 m3 vand eller ca. 1000 kr. på dit årlige vandforbrug.

3. Skift til sparebruser, og tag kortere bade

En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Ved karbad bruges der 80-100 liter vand. Du kan spare meget ved at tage korte bade og droppe karbadet til hverdag. Men du behøver altså ikke få dårlig samvittighed over at synke ned i karret en gang imellem.

Varmt vand er, som du sikkert ved, dyrere end koldt vand. Derfor kan du med kortere bade sparer helt op til 5.000 om året. Hvis du bader fem gange om ugen - og korter badetiden ned fra 15-5 minutter, ja så får du både besparelsen på pengepungen og dit forbrug.

4. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op

Vælg korte vaskeprogrammer med lav temperatur. Hold opvaskemaskinen lukket. Så tørrer madresterne ikke ind, og du behøver ikke nødvendigvis at skylle servicet af.

5. Udskift vaskemaskine/opvaskemaskine, hvis de er gamle

Ældre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger både mere strøm og mere vand end nyere maskiner med bedre energimærker. Hvis du ikke heeeeelt kan huske, hvordan det nu lige er med energimærkning, eller ændringerne i energiordningen endnu ikke er under huden, så kan du blive klogere på energimærkningen her.

6. Stands det løbende vand

Ved at bruge vandbesparende anordringer kan du hurtigt spare vand. Du kan for eksempel spare meget vand ved at standse spild fra løbende vandhane eller toilet. Hvis du får installeret en såkaldt vandalarm med automatisk vandstop, slukker den automatisk for vandet, hvis der sker vandspild.

Sådan undgår du vandspild

Få flere vandsparetips

Du kan læse flere tips på SparEnergi.dk, som Energistyrelsen står bag.

Spar på vandet

Dryp i vand

Dit forbrug

Sådan undgår du vandspild i hjemmet

Her gemmer vandspildet sig