Hvad er streaming?

Er du nysgerrig på, hvordan du streamer, har vi samlet en række gode fif. Streaming lettere, end du tror - og der er forskellige måder, du kan streame på.
Komiker og vært Lasse Madsen udforsker energien sammen med EWII.

’Streaming’ betyder i direkte oversættelse, at du henter strømme af data.

Streaming er underholdning, når du vil. Når du streamer, henter du dine film, serier, TV-kanaler og musik fra en ekstern udbyder til dit tv, din smartphone, pc eller tablet uden at lagre indholdet. Du henter indholdet fra internettet samtidig med, at du afspiller det. Når du streamer indhold, vil det derfor ikke fylde din harddisk.

Ved at streame dine yndlingsfilm og -serier får du meget mere ud af dit trådløse netværk – og dermed også mere ud af dit fiberbredbånd. Du bestemmer selv, hvad du vil se og hvornår du vil se det. Blandt andet derfor er streaming populært som aldrig før.

Men hvordan kommer man overhovedet i gang med streaming, og hvorfor er det en speciel fordel at have fiberbredbånd, når du streamer? Vi har herunder samlet nogle af de typiske spørgsmål om streaming, og så giver vi dig naturligvis svarene.

Er det billigere at streame?

Der kommer hele tiden nye streamingtjenester til. Mange udbydere af streaming som f.eks. Netflix, Viaplay og HBO Nordic koster penge at bruge, men der findes også gode tjenester, hvor indholdet kan streames gratis. Et par af de mest populære er:

 • DR TV er Danmarks Radios svar på en streamingtjeneste. Her kan du se både live TV og arkivindhold fra alle DR's kanaler. Du kan bruge den gratis, hvis du betaler medielicens.
 • Viafree er en gratis streamingtjeneste, som tilbyder indhold fra TV3-kanaler og MTV. Indholdet er reklamefinansieret.
 • discovery+ er Discovery Networks svar på en streamingtjeneste. Den er reklamefinansieret, og her finder du realityprogrammerne fra Kanal 4 og Kanal 5.
 • Filmstriben er bibliotekernes svar på en digital lånemulighed af film. På Filmstriben kan du streame kortfilm, spillefilm og dokumentarfilm. Her låner du på samme måde, som du vil gøre på biblioteket.
 • Filmcentralen er Det Danske Filminstituts streamingtjeneste. Herfra kan du streame kortfilm og dokumentarfilm – både nye og gamle.

Måske kan du spare penge på din nuværende TV-pakke ved at streame en eller flere kanaler i stedet.

Kvinde streamer og spiser foran tv

Hvordan kommer jeg i gang med at streame?

Uden trådløst netværk - ingen streaming. Derfor skal dine enheder være tilkoblet dit trådløse netværk, inden du starter opsætningen. Du kan streame fra din computer, tablet eller telefon, bare du har en internetforbindelse. Når dine enheder er koblet op til dit trådløse netværk, bruger du dit fiberbredbånd og ikke enhedernes mobile datanetværk, der kan være dyrt i længden.

Populære måder at streame på:

Der er flere måder at streame indhold på. Herunder får du en kort introduktion til de tre mest populære.

 1. Smart TV

  Har du et nyt TV, er det med al sandsynlighed et smart TV, der kan gå på internettet. Det giver dig direkte adgang til at streame film og serier via apps. Mange nyere fjernsyn har eksempelvis allerede en knap direkte til Netflix. Hvis ikke apps fra streamingtjenesterne allerede er på dit TV, kan du hente dem på samme måde som på din smartphone.
 2. Google Chromecast

  At tilslutte en Google Chromecast til dit TV er en anden mulighed for at streame direkte til Tv-skærmen. Med en Chromecast kan du ”caste” film og serier fra apps på din smartphone via din Chromecast og op på din Tv-skærm. Du bruger derfor også din telefon som fjernbetjening.
 3. Apple TV

  Et Apple TV er en tredje mulighed for at streame direkte til din Tv-skærm. Den fungerer ligesom en Chromecast, men kommer med både en TV-boks og en fjernbetjening til at styre streaming mulighederne på dit TV.

Hvorfor skal jeg streame og se TV via fibernet?

Tendensen er klar. Populariteten af TV-pakker går kun én vej. De TV-pakker der bliver solgt, bliver tilmed mindre og mindre. Folket vil have basis TV pakker – og billigt – og selv skræddersy deres underholdning.

Her kan fiberbredbånd hjælpe dig. 

Mange har via streaming adgang til eksempelvis DR TV, så du via en kablet eller trådløs internetforbindelse har adgang til DR's TV-kanaler, live tv og DR's TV-arkiv. Og det endda i digital kvalitet uden en antenneledning og helt uden køb af TV-pakke.

DR og alle øvrige streamingudbydere vil gerne sikre sig, at udsendelsen ikke pludselig hænger eller helt stopper, og at du derved får en dårlig oplevelse. Derfor vises udsendelsen på din skærm i den kvalitet, der sikrer dig, at din film ikke hakker.

Måske kan du genkende, at billedet på en film eller serie skifter i skarphed, f.eks. når du sidder i toget eller på bilens bagsæde. Det skyldes, at billedet automastisk tilpasser sig til en kvalitet, der matcher den hastighed, du henter billederne i. Høj hastighed er lig med høj kvalitet i billedet. Lav hastighed udløser en lav billedkvalitet.

Det undgår du med fibernet. Her vil billedet stå skarpt. 

Hvilken hastighed har jeg brug for til streaming?

Streaming af udsendelser i lav kvalitet på dit TV kræver ifølge forbrugermagasinet Tænk minimum 5 Mbit/s. Streamer du i HD, skal du minimum have 10 Mbit/s, hvis du vil være sikker på ikke at opleve udfald. Har du et 4K TV, kræver streamingen 4 gange så meget båndbredde end HD. Altså mimimum 40 Mbit/s. Og det er vel og mærke pr. TV eller enhed, der supportere 4K. Er I flere i husstanden, der streamer eller gamer samtidigt, løber det hurtigt op. 

Flere af de store udbydere af streaming, f.eks. Netflix og TV 2 Play varsler om højere minimumskrav til din dataforbindelse, hvis du vil have en god oplevelse af din streaming. Kravet til hastighed på dit internet løber stærkt, og det gør den teknologiske udvikling også. De første 8K TV er allerede landet på det danske marked. Altså pludselig en yderligere fordobling i kravet til din internethastighed.

Dit behov for Mbit/s kan hurtigt løbe op. Er du i tvivl om, hvilken internethastighed du har behov for? Så prøv vores test og få svaret.

Minimumshastigheden er vigtig, når du streamer

Alle andre internetteknologier end fibernettet svinger i hastighed, fordi internettet deles. Fibernet er den eneste direkte internetteknologi. Du får dermed en garanti for en stabil og hurtig internethastighed, der er din - og kun din - og samtidig sikrer dig imod udfald eller en lav streamingkvalitet.

Er du i tvivl om, om du får den hastighed du betaler for, så tag en hastighedstest.

1-2-3: Så let får du fiber

Det tager ikke lang tid at finde ud af, om du også kan få lynhurtigt fiberbredbånd.

 1. Indtast adresse

  Vi leverer fiberbredbånd i en stor del af Trekantområdet. Indtast din adresse og se om du kan få fiber fra EWII.
 2. Vælg hastighed

  Vi tilbyder mange forskellige hastigheder. Vælg din internethastighed efter dit og familiens behov.
 3. Kontaktinfo

  Vi skal bruge dine kontaktoplysninger for at kunne gennemføre din bestilling.
Se om du kan få fiber
Kvinde surfer på mobilt internet på sin telefon. Mobilt bredbånd hvad er det.

Din digitale hverdag

Hvad er mobilt internet?

Og hvad er forskellen mellem mobilt bredbånd og fiberbredbånd?

Din digitale hverdag

Hvorfor skal du vælge fibernet?

Vi giver dig 7 gode grunde lige her.

Hånd holder lysleder kabel. Hvad er fibernet egentlig? Og skal du vælge fibernet eller bredbånd? Internet via fiber er den mest direkte teknologi Fibernet er lyslederkabler. Når først du har fibernet, kan du få fiberbredbånd.

Din digitale hverdag

Hvad er fibernet og hvad kan et fiber kabel?

Fibernet er internet med lysets hastighed. Lad os forklare det nærmere.