Fibernet vs bredbånd

Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd? Hvis du vil have hurtigt internet som samtidig er stabilt, så har teknologien stor betydning.
Ønsker du hurtigt internet? Så er det vigtigt at forstå forskellen på fibernet og bredbånd. 
Komiker og vært Lasse Madsen udforsker internettet sammen EWII. Lasse søger svar på fibernet vs bredbånd og hvad er det bedste internet til gaming.

Når du skal vælge internet kan spørgsmålene trænge sig på: Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd? Hvad er hurtigt internet? Og hvordan får jeg den bedste internet hastighed til gaming? Bare for at nævne nogle.

Der er heldigvis hjælp at hente. Det er nemlig teknologien bag dit internet, der er afgørende for, hvor hurtigt internet du kan få.

 

Fibernet er Danmarks hurtigste internet

Der er ikke så meget at rafle om, når snakken går på, hvad hurtigt internet er. Svaret er klart: Fibernet. For fibernet eller fiberbredbånd - de to bruges ofte synonymt -  er klart den hurtigste internetteknologi, og er desuden også den teknologi, der med sin høje kapacitet, er det mest stabile internet. Det betyder bl.a. at du kan sende og modtage filer med samme hastighed.

Fibernet giver dig det bedste internet fordi data sendes med lysets hastighed igennem lyslederkabler. Fibernet giver dig også en hurtig internetforbindelse fordi det ofte er en direkte forbindelse ind i dit hjem. Du deler altså ikke internetkablerne med naboerne – så der er ikke andre brugere udefra, som kan medvirke til at gøre forbindelsen langsommere. 

Se om du kan få fibernet

Udforsk fibernet vs bredbånd, og lad dig samtidig underholde af komiker Lasse Madsen her i videoen:

Thomas fra EWII og Lasse Madsen undersøger fibernettet. Hvad er hurtigt internet? Hvad kan jeg få af internet og hvad er det bedste internet til streaming? Få svarene her.

Video

EWII og Lasse Madsen udforsker fibernettet

Er du nysgerrig efter at vide mere om fibernettet, så kan du også se videoen: Hvad er fibernet?

Udover fibernet er der også internetteknologier som mobilt bredbånd og bredbånd via antennekabler (også kaldet coax eller kobber). Vi ser nærmere på, hvad du kan forvente af de to bredbåndsteknologier.

Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd?

Almindeligt bredbånd har i mange år været den mest udbredte internetteknologi, men er nu blevet overhalet af fibernet, som danskernes foretrukne internetteknologi

Som internetteknologi er bredbånd bygget op omkring centraler, hvorfra signalet sendes ud til mange husstande via kobberkabler eller antennekabler (coax) til de små kabelskabe, som står ude på gaden. Derfra får du kablerne ind i din bolig. Det vil sige, at du deler kobberkablerne med mange andre brugere. Det kan i perioder med spidsbelastning påvirke en hurtig internetforbindelse negativt.

Med fibernet går lyslederkablerne direkte ind i din bolig, hvilket betyder, at du ikke oplever samme hastighedsudsving som med almindeligt bredbånd. Den store forskel på fibernet og bredbånd er altså stabiliteten og den oplevede hastighed.

Kan jeg få hurtigt bredbånd?

I udgangspunktet kan du godt få hurtigt bredbånd, men hastigheden svinger som nævnt ovenfor alt efter, hvor mange brugere der er på samtidig. Desuden kan du ikke down- og uploade i samme hastighed – ligesom du kan med, jeps rigtigt gættet - fibernet. 

Og nu spørger du så: Hvilket internet kan jeg få på min adresse? Det kan du undersøge på tjekditnet.dk.

Du kan også altid tjekke, om du har adgang til fibernettet i Trekantområdet ved at lave et adresseopslag. 

Se om du kan få fibernet

Mobilt bredbånd eller fiber - en verden til forskel

Når vi snakker om mobilt internet, skal du ikke blive bange for fartbøder. Du kender det typisk fra betegnelserne 4G og 5G fra din telefon, når den bruger dataforbindelsen til at gå på nettet.

Det er ofte fint til at tjekke mails, læse nyheder og surfe på internettet på din mobil. Men mobilt bredbånd leverer i udgangspunktet ikke hurtigt internet eller den bedste internet hastighed til gaming eller streaming - endnu. Måske når 5G teknologien er fuldt udrullet i Danmark. Bruges mobilt bredbånd til streaming og gaming, er det ofte et ustabilt og dyrt bekendtskab - læs her hvorfor.

Illustration af mobilt bredbånd. Hvad er hurtigt internet?  Hvilket internet kan jeg få? Og hvad er det bedste internet? Få svarene her, når vi udforsker de forskellige internetteknologier.

Hvis du gerne vil have hurtigt bredbånd, er mobilt bredbånd ikke nødvendigvis det rigtige valg. Du vil indimellem opleve ventetid eller at dit internet hakker.

Det skyldes, at teknologien bag mobilt internet er baseret på luftbølger, der udsendes fra mobilantennemaster. Hastigheden af dit mobile internet afhænger derfor af, hvor tæt du er på en antennemast, og om der er mange brugere på samme mast samtidig. Jo flere - jo værre kan man sige. I hvert fald lige i det her tilfælde.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget hastighed du har på dit internet, kan du tage en hastighedstest her.

Hvad er det bedste internet til streaming?

Ligesom mange andre danskere streamer du sikkert film, tv og sport. Streaming stiller krav til, hvor hurtigt internet du bør have. Har du for lav en hastighed til streaming, risikerer du, at dit internet hakker 

Streaming af udsendelser i lav kvalitet på dit TV kræver ifølge forbrugermagasinet Tænk minimum 5 megabit (mbit). Streamer du i HD, skal du minimum have 10 megabit, hvis du vil være sikker på ikke at opleve udfald.

Har du et 4K TV, kræver streamingen 4 gange så meget båndbredde end HD. Altså minimum 40 megabit. Og det er vel og mærke pr. TV eller enhed, der supporterer 4K. Er I flere i husstanden, der streamer eller gamer samtidigt, løber det hurtigt op. 

Kravet til hastighed på dit internet løber stærkt, og det gør den teknologiske udvikling også. De første 8K TV er landet på det danske marked. Har man et ønske om at benytte sig af dét, så skal man regne med en firedobling af kravene der stilles til streaming af 4K. Netflix anbefaler f.eks. 25 mbit eller højere til 4K indhold. Selvom meget få tjenester i dag udbyder 8K streaming, så anbefaler YouTube og Vimeo en hastighed på 100 mbit eller højere, til deres 8K indhold.

Det er værd at huske, at her er der tale om hver enhed - altså TV, tablet, telefon og computer som afspiller video samtidigt. Jo flere enheder der streamer samtidig, desto større er behovet for internethastighed.

Test dig selv: Hvilken hastighed skal jeg vælge på mit internet

Hvor hurtigt internet du skal have til streaming, afhænger altså i høj grad af, hvor mange personer, der bruger internettet i din husstand og hvad I bruger internettet til.

Dreng vinder i gaming

Fibernet er det bedste internet til gaming

Danskernes dataforbrug er steget voldsomt de seneste år. Hovedårsagen til den markante stigning: Vores underholdningsvaner. Streaming og gaming er populært som aldrig før og det øger danskerne behov for hurtigere og hurtigere bredbånd.

Gaming især stiller høje krav til din husstands internetforbindelse. Multiplayer onlinespil som fx Counter-Strike, FIFA, World of Warcraft, Fortnite, der ofte spilles på en stor skærm, er grafiktunge og datakrævende. Det kræver hurtigt internet både hvad angår up- og downloadkapacitet samt latenstid (Kilde: Erhvervsstyrelsen, juni 2019).

En af fibernettets mange fordele er symmetriske up- og downloadhastigheder. Når du vælger 1000 mbit fibernet, får du ikke bare 1000 mbit, men 1000/1000 Mbit/s. Det betyder, at dit internet hastighed til gaming er lige hurtig om at sende data, som den er til at modtage data. Blandt andet derfor er fibernet det bedste internet til gaming.

Se om du kan få fibernet

Mor og datter gamer. De snakker om hvad er hurtigt internet? Og hvad er det bedste internet til gaming? Se mere her.

Hvad er så hurtigt internet til streaming og gaming?

Vil du gerne streame i god kvalitet? Så anbefaler vi, at du vælger minimum 100 100 mbit fibernet, da det er den hastighed de fleste streamingtjenester kræver.

Hvis I er en mindre familie, der streamer fra flere enheder samtidig, vil 300 300 mbit fibernet være et godt bud på en fornuftig hastighed til streaming. 

Er der samtidig en gamer i husstanden, er der behov for hurtigere internet. 500 500 mbit fibernet er en passende internet hastighed til gaming.

Vil du have det bedste internet til gaming og en topklasse internet hastighed til streaming, skal du vælge 1000 1000 mbit fibernet - så bliver du flyvende. Så hvis familien er fuld af gamere, og resten af familien streamer eller henter tunge filer på hjemmearbejdspladsen, er det denne hastighed du skal vælge.

Se fibernet priser hos EWII

Din digitale hverdag

Hvorfor skal du vælge fibernet?

Vi giver dig 7 gode grunde lige her.