Hvad er elafgift?

Når du betaler din elregning, betaler du altid elafgift. Vi graver lidt dybere ned i, hvad din elafgift dækker over, hvordan du kan få den reduceret, og hvordan du kan få refusion af din elafgift.
Se hvad du betaler i elafgift i diagrammet der viser elprisens sammensætning.

Hvad er afgiften på el?

Elafgift til staten er en stor del af din elregning – faktisk omtrent 25%. Og uanset hvilken el-leverandør du vælger, skal du betale afgifter for el. Det er bestemt ved både national og international lov.

Oprindelig blev afgiften indført for at få os forbrugere til at bruge mindre el, og på den måde belaste miljøet mindre. Og elafgiften er ikke anderledes, end at du betaler afgift på øl, vin, spiritus, tobak, registreringsafgift på biler og andre ting. Afgift på strøm er ens for alle, og vi betaler elafgift til staten. Så elpris afgifter er ikke noget, hverken du eller din el-leverandør kan påvirke.

Du er bare nødt til at betale ved kasse et, som man siger. Der er dog mulighed for at få reduceret din elafgift, hvis du opfylder nogle specifikke krav.

Kan jeg få reduceret elafgift?

Måske kan du få reduceret din elafgift. Der er godt nok lige en række krav, du skal opfylde.

Hvis du bruger mere end 4.000 kWh om året – uanset om det er i privat regi eller som virksomhed - så er der måske lidt at hente for dig. Følg linket herunder og se, om du kan få reduceret elafgift.

Reduceret elafgift

Ladestander

Hvad er refusion af elafgift?

Nu hvor vi er i gang med at kortlægge elafgiften, skal vi så ikke også lige omkring, hvad refusion af elafgift er for noget? Har du en elbil – så læs endelig videre.

Hvis du nu har en elbil. Og du har lejet en ladestander til dit hjem. Så har du mulighed for at få elafgiftsrefusion. Det er et tiltag, som er indført for at få flere eldrevne biler på gaderne. Ja, vi vil ikke gøre os til dommer over, hvad der er mest miljøvenligt - den diskussion overlader vi til andre.

Men hvis du er mere nysgerrig på elrefusion, så kan du læse mere om det i linket herunder.

Elrefusion til dig

Kvinder sidder foran computer og betaler på nettet med sit betalingskort

Hvordan betaler jeg elafgift?

Når du får din elregning, kan du altid se, hvad du skal betale for din strøm. Men din regning fortæller dig også, hvad du skal betale for at få transporteret din strøm, og hvor meget du betaler i afgift.

Du får regningen fra din el-leverandør. Det er nemlig din el-leverandør, der skal kradse pengene ind hos dig. Så når du betaler din elregning, betaler du automatisk din elafgift.

Gå i dybden med din elregning

Graf elpriser udvikling. El priser svinger op og ned afhængig af om du har en fast eller variable pris.

Sænkede elafgifter

Energimarkedet lever normalt et relativt stille liv. Men da energipriserne pludselig begyndte at komme på alles læber, så fik politikerne hurtigt truffet en beslutning om at sænke elafgiften.

Det betød, at elafgiften blev sænket til EU's minimumssats for en afgrænset periode - første halvdel af 2023 - hvorefter den vendte tilbage til normal sats igen. 

Dreng med controller er vildt glad, fordi han har 1000 mbit internet - det bedste internet til gaming.  Med 1000 mbit fiber bliver gaming til en leg.

Dit forbrug

Hvad koster det at spille PlayStation?

En PlayStation bruger strøm - det er ingen overraskelse. Men hvor meget bruger den?

Familie foran tv i mørkt rum. Hvor meget strøm og hvor mange watt bruger et tv, når det er tændt. Og hvor meget strøm bruger et tv på standby, når det er helt slukket.

Dit forbrug

Hvor dyrt er det at streame?

Har du spekuleret over, hvor dyrt det er, når du og alle andre i husstanden streamer løs? Så kig med her, når vi finder ud af det.