Hvad er elafgift?

Når du betaler din elregning, betaler du altid elafgift. Vi graver lidt dybere ned i, hvad din elafgift dækker over, hvordan du kan få den reduceret, og hvordan du kan få refusion af din elafgift.
Hvad er aconto el?
Se hvad du betaler i elafgift i diagrammet der viser elprisens sammensætning.

Hvad er afgiften på el?

Elafgift til staten er en stor del af din elregning – faktisk omtrent 25%. Og uanset hvilken el-leverandør du vælger, skal du betale afgifter for el. Det er bestemt ved både national og international lov.

Oprindelig blev afgiften indført for at få os forbrugere til at bruge mindre el, og på den måde belaste miljøet mindre. Og elafgiften er ikke anderledes, end at du betaler afgift på øl, vin, spiritus, tobak, registreringsafgift på biler og andre ting. Afgift på strøm er ens for alle, og vi betaler elafgift til staten. Så elpris afgifter er ikke noget, hverken du eller din el-leverandør kan påvirke.

Du er bare nødt til at betale ved kasse et, som man siger. Der er dog mulighed for at få reduceret din elafgift, hvis du opfylder nogle specifikke krav.

Kan jeg få reduceret elafgift?

Måske kan du få reduceret din elafgift - der er godt nok lige en række krav, du skal opfylde. Følg linket herunder og se, om du kan få reduceret elafgift.

Privatkunder med et årligt elforbrug på over 4.000 kWh har mulighed for at ansøge om nedsat elafgift. Hvis elektricitet udgør din primære varmekilde, og dit årlige forbrug overstiger 4.000 kWh, kan du opnå besparelser på din elregning.

Tidligere omfattede denne mulighed kun faste helårsboliger, men nu er det også muligt at opnå reduktion i elafgiften for sommerhuse, forudsat de opfylder de nødvendige betingelser og opvarmes ved hjælp af elektricitet.

Reduceret elafgift

Ladestander

Hvad er refusion af elafgift?

Nu hvor vi er i gang med at kortlægge elafgiften, skal vi så ikke også lige omkring, hvad refusion af elafgift er for noget? Har du en elbil – så læs endelig videre.

Hvis du nu har en elbil. Og du har lejet en ladestander til dit hjem. Så har du mulighed for at få elafgiftsrefusion. Det er et tiltag, som er indført for at få flere eldrevne biler på gaderne. Ja, vi vil ikke gøre os til dommer over, hvad der er mest miljøvenligt - den diskussion overlader vi til andre.

Men hvis du er mere nysgerrig på elrefusion, så kan du læse mere om det i linket herunder.

Elrefusion til dig

Kvinder sidder foran computer og betaler på nettet med sit betalingskort

Hvordan betaler jeg elafgift?

Når du får din elregning, kan du altid se, hvad du skal betale for din strøm. Men din regning fortæller dig også, hvad du skal betale for at få transporteret din strøm, og hvor meget du betaler i afgift.

Du får regningen fra din el-leverandør. Det er nemlig din el-leverandør, der skal kradse pengene ind hos dig. Så når du betaler din elregning, betaler du automatisk din elafgift.

Gå i dybden med din elregning

Afslapning - alt om strømforbrug i udendørs spa

Hvor meget strøm bruger dit udendørs spabad egentlig? Vil du gerne have et udendørs spabad, men er bekymret for strømregningen. Læs vores guide til at forstå strømforbruget og hvordan du kan minimere omkostningerne, samtidig med at du nyder boblerne under åben himmel.

Kvinde med smart køleskab

Podcast

Lyt med i podcast om fremtidens energi

Måske sidder vi fast i nogle opfattelser af vores energiforbrug, der stammer helt tilbage fra energikrisen i 70’erne. Det mener direktør Mette Daugård, hør hvorfor i podcasten.