Guide til videoopkald

Se, hvordan du kommer i gang med at videokommunikere via internettet - og hvilken type internet, der er bedst til at videostreame sammen.
Pige facetimer med sin bedstemor. Hun har det bedste bredbånd til hjemmet; fiberbredbånd. Med trådløst internet i hjemmet kan hun lave videoopkald via bredbånd.

Vi tager den lige over Skype. Lad os FaceTime ved. Jeg giver dig et kald på Duo senere. Jeg ringer lige på Messenger. Kært barn har mange navne. Men alle dækker de over muligheden for at mødes med hinanden via video på internettet.

Samtaler med video via internettet er populært, nemt og et godt alternativ til at se hinanden, når afstanden er stor.

Videoopkald kan foretages via din bredbåndsforbindelse - og dermed helt uden, at det koster dig noget. Du kan ”ringe” fra din smartphone, tablet, PC eller Mac. Og har du et indbygget kamera i din telefon, tablet eller computer, kan I endda se hinanden under samtalen.

Kræver det så en Ph.d. i IT at videokommunikere via dit internet? Overhovedet ikke. Det er faktisk overraskende let at gå til, og slet ikke så svært, som det måske lyder.

Det skal du bruge til et videoopkald:

 1. Et kamera

  På en smartphone, tablet, pc eller Mac
 2. To e-mailadresser

  Din egen og den du vil i kontakt med. Alternativt deres profilnavn på f.eks. Messenger
 3. En internetforbindelse

  Jo mere stabilt dit internet er, jo bedre vil din oplevelse være af videokaldet

Videoopkald fra Skype eller?

Der er en del videoservices derude. De 4 mest anvendte er:

 • Teams fra Microsoft
 • Skype fra Microsoft
 • FaceTime fra Apple
 • Duo fra Google

 

Det er en fordel at bruge apps til videoopkald, der guider dig igennem opsætningen. Men du behøver ikke nødvendigvis at installere apps og andre programmer. Du kan også vælge at benytte den webbrowser, som du normalt bruger til gå på nettet med og foretage dine videoopkald via udbyderens hjemmeside. 

Når du har oprettet en konto på en videoservice, er det nemmest at søge på den e-mail, du vil lave et videoopkald til. Herefter godkender I hinanden som kontaktpersoner, og I er nu klar til videoopkald. Husk dog lige at tjekke, om du har tændt for mikrofon og kamera.

Videoopkald via sociale medier

Du kan også sagtens bruge sociale medier, Facebook Messenger, Snapchat eller Instagram til videoopkald. Tilgangen er den samme.

Når du klikker dig ind på din kontakt og vil starte en ny besked, skal du lede efter et lille video-ikon et sted på din kontaktperson, som du skal trykke på. Accepterer din kontakt dit opkald, kan I pludselig se hinanden.

Hænder holder ipad

Fibernettet er som skabt til videoopkald

Din internetforbindelse skal være i orden. Oplever du, at dit billede hakker eller fryser, eller at forbindelsen helt afbrydes, når du videokommunikerer via internettet? Så er det formentlig fordi, at du anvender en internetteknologi, hvor hastigheden deles af andre. Der er nemlig forskel på bredbånd, fx kan et videoopkald via mobilt internet variere i kvalitet alt efter, hvor tæt du er på en antennemast.

Fibernet bidrager med den stabilitet, der gør hele forskellen, når dit forbrug af data øges. Hastigheden på dit up- og download vil fortsat være ens, høj og stabil. Det betyder, at du både kan sende og modtage videobilledet uden høj forsinkelse og udfald.

Se om du kan få fibernet

Når I er mange eller skal arbejde på noget sammen

Er I mange, kan vi anbefale tjenesten Zoom. Den kan anvendes både via en webbrowser eller app. Fordelen med Zoom er, at du ikke behøver at tilknytte en e-mailadresse. Den er derfor populær til alt fra fjernundervisning til gruppeopkald.

Skal I gennemgå og arbejde på noget sammen, er Microsoft Teams en god service. Den helt store fordel med Teams er, at de deltagende kan rette direkte i Office-dokumenter under videoopkaldet. Det kunne f.eks. være en tekst i Word, nogle tal i Excel eller en præsentation i PowerPoint. 

Teams er derfor populær i gruppearbejdet på især skoler og uddannelsesinstitutioner og til møder i foreningslivet. Men kan lige så godt bruges, hvis I sammen skal skrive en festsang eller gennemgå det næste budget i rejseklubben.

 

Er videoopkald sikre, for man hører jo så meget…

Vi anbefaler, at du anvender en videoservice fra en af de store udbydere. Microsoft, Apple, Google og Facebook har alle et højt fokus på sikkerheden af deres tjenester.

Kun yderst sjældent sker det, at hackere skaffer sig adgang til en PCs webkamera. Det sker typisk fordi, der anvendes en videokommunikationsservice fra en mindre og ukendt udbyder, eller computerens antivirusprogram enten har været forældet, utilstrækkelig eller inaktivt.

Foretag sikre videoopkald med en sikkerhedspakke

Har du en sikkerhedspakke med et godt antivirus program, er du sikker. Det vil straks reagere, hvis andre end dig selv forsøger at aktivere dit kamera. Vi samarbejder hos EWII med Chili Security og udbyder en sikkerhedspakke med prisvindende teknologi, der virker på mere end én platform, og har både e-mail- og webcambeskyttelse.

Læs mere om vores sikkerhedspakke

Par står med ipad

Du kan også selv gøre noget for sikkerheden

Selv med en velfungerende sikkerhedspakke, er du måske stadig utryg ved, at en kameralinse nu er aktiv på din computer, når du bruger din videoservice. I givet fald kan du:

 1. Købe en computer, hvor du manuelt kan slå dit kamera til og fra

 2. Lukke skærmen ned på din bærbar computer efter brug

 3. Overvej at sætte et stykke gaffatape over kameralinsen, når det ikke bruges

 4. Anvende et flip cover til din tablet eller smartphone

Gode råd om videoopkald

Ja, det er muligt at foretage videoopkald via din bredbåndsforbindelse uden at betale noget. Du kan ringe fra din smartphone, tablet, PC eller Mac, og du kan endda se hinanden, hvis du har et indbygget kamera i din enhed.

Fiberbredbånd er den mest oplagte internetforbindelse at bruge til at kommunikere via video på internettet på grund af dens høje hastighed og stabilitet. Det sikrer en god kvalitet på videoen og undgår afbrydelser.

Nej, det er ikke svært at bruge videoopkald. Det er faktisk overraskende let at gå til, og du behøver ikke at have en Ph.d. i IT for at videokommunikere via dit internet.

Kvinde streamer tv på ipad i karbadet, men hvad er live streaming? Og hvordan streamer man tv?

Din digitale hverdag

Hvordan streamer jeg tv?

Det er lettere end du tror og for alle - ikke bare de unge. Vi hjælper dig i gang.