Hvad er hurtigt internet?

Hvis du vil have hurtigt internet, så har teknologien en betydning. Vær med når Lasse Madsen udforsker internettet.
Hvad er hurtigt internet? Komiker og vært Lasse Madsen udforsker internettet sammen EWII. Lasse søger svar på hvilket internet kan jeg få og hvad er det bedste internet til gaming.

Når du skal vælge internet kan spørgsmålene trænge sig på: Hvad kan jeg få af internet? Hvad er det bedste internet? Hvad er hurtigt internet? Og hvordan får jeg den bedste internet hastighed til gaming? Bare for at nævne nogle.

Der er heldigvis hjælp at hente. Det er nemlig teknologien bag dit internet, der er afgørende for, hvor hurtigt internet du kan få.

 

Fibernet er Danmarks hurtigste internet

Der er ikke så meget at rafle om, når snakken går på, hvad hurtigt internet er. Svaret er klart: Fibernet. For fibernet eller fiberbredbånd - de to bruges ofte synonymt -  er klart den hurtigste internetteknologi, og er desuden også den teknologi, der med sin høje kapacitet, er det mest stabile internet. Det betyder bl.a. at du kan sende og modtage filer med samme hastighed.

Fibernet giver dig det bedste internet fordi data sendes med lysets hastighed igennem lyslederkabler. Fibernet giver dig også en hurtig internetforbindelse fordi det ofte er en direkte forbindelse ind i dit hjem. Du deler altså ikke internetkablerne med naboerne – så der er ikke andre brugere udefra, som kan medvirke til at gøre forbindelsen langsommere. 

Udforsk de forskellige internetteknologier, og lad dig samtidig underholde af komiker Lasse Madsen her i videoen:

Thomas fra EWII og Lasse Madsen undersøger fibernettet. Hvad er hurtigt internet? Hvilket internet kan jeg få og hvad er det bedste internet til streaming? Få svarene her.

Video

EWII og Lasse Madsen udforsker fibernettet

Er du nysgerrig for at vide mere om fibernettet, så kan du også se videoen: Hvad er fibernet?

Udover fibernet er der også internetteknologier som mobilt bredbånd og bredbånd via antennekabler (også kaldet coax eller kobber). Vi ser nærmere på, hvad du kan forvente af de to bredbåndsteknologier.

Forvent ikke det hurtigste internet af mobilt bredbånd

Når vi snakker om mobilt internet, skal du ikke blive bange for fartbøder. Du kender det typisk fra betegnelserne 3G, 4G og snart 5G fra din telefon, når den bruger dataforbindelsen til at gå på nettet.

Det er ofte fint til at tjekke mails, læse nyheder og surfe på internettet på din mobil. Men mobilt bredbånd leverer ikke det hurtigste internet eller den bedste internet hastighed til gaming eller streaming - endnu. Måske når 5G teknologien er fuldt udrullet i Danmark. Bruges mobilt bredbånd til streaming og gaming, er det ofte et ustabilt og dyrt bekendtskab - læs her hvorfor.

Illustration af mobilt bredbånd. Hvad er hurtigt internet?  Hvilket internet kan jeg få? Og hvad er det bedste internet? Få svarene her, når vi udforsker de forskellige internetteknologier.

Hvis du gerne vil have hurtigt bredbånd, er mobilt bredbånd ikke nødvendigvis det rigtige valg. Du vil indimellem opleve ventetid eller at dit internet hakker.

Det skyldes, at teknologien bag mobilt internet er baseret på luftbølger, der udsendes fra mobilantennemaster. Hastigheden af dit mobile internet afhænger derfor af, hvor tæt du er på en antennemast, og om der er mange brugere på samme mast samtidig. Jo flere - jo værre kan man sige. I hvert fald lige i det her tilfælde.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget hastighed du har på dit internet, kan du tage en hastighedstest her.

Hvad er bredbånd? Og kan jeg få hurtigt bredbånd?

Den mest udbredte internetteknologi er det vi bare kalder bredbånd. Og hvad er bredbånd så? Ofte bliver bredbånd leveret via kobberkabler eller antennekabler (coax).

Som internetteknologi er bredbånd bygget op omkring centraler, hvorfra signalet sendes ud til mange husstande. Det vil sige, at du deler kobberkablerne med mange andre brugere. Det kan i perioder med spidsbelastning påvirke en hurtig internetforbindelse negativt – modsat fibernet, hvor du jo har din egen forbindelse.

I udgangspunktet kan du godt få hurtigt bredbånd, men hastigheden svinger alt efter, hvor mange brugere der er på samtidig. Desuden kan du ikke down- og uploade i samme hastighed – ligesom du kan med, jeps rigtigt gættet - fiberbredbånd. 

Og nu spørger du så: Hvilket internet kan jeg få på min adresse? Det kan du undersøge på tjekditnet.dk.

Du kan også altid tjekke, om du har adgang til fibernettet i Trekantområdet ved at lave et adresseopslag. 

Se om du kan få fiberbredbånd

Mor og datter gamer. De snakker om hvad er hurtigt internet? Og hvad er det bedste internet til gaming? Se mere her.

Hvad er så hurtigt internet til streaming og gaming?

Ligesom mange andre danskere streamer du sikkert film, tv og sport. Streaming stiller krav til, hvor hurtigt internet du bør have. Har du for lav en hastighed til streaming, risikerer du, at dit internet hakker 

Hvor hurtigt internet du skal have til streaming, afhænger i høj grad af, hvor mange personer, der bruger internettet i din husstand og hvad I bruger internettet til.

Test dig selv: Hvilken hastighed skal jeg vælge på mit internet

Hvis I er en mindre familie, der streamer fra flere enheder samtidig, vil 200/200 megabit være et godt bud på en fornuftig hastighed til streaming. 

Er der samtidig en gamer i husstanden, er der behov for hurtigere internet. 500/500 megabit er en passende internet hastighed til gaming.

Vil du have endnu hurtigere internet, skal du vælge 1000/1000 megabit - så bliver du flyvende. Denne fibernet hastighed er en god internet hastighed til gaming. Så hvis familien er fuld af gamere, og resten af familien streamer eller henter tunge filer på hjemmearbejdspladsen, er det denne hastighed du skal vælge.

Kvinde surfer på mobilt internet på sin telefon. Mobilt bredbånd hvad er det.

Din digitale hverdag

Hvad er mobilt internet?

Og hvad er forskellen mellem mobilt bredbånd og fiberbredbånd?