Hvad er hurtigt internet?

Hvis du vil have hurtigt internet, så har teknologien en betydning. Vær med når Lasse Madsen udforsker internettet.
Hvad er hurtigt internet? Komiker og vært Lasse Madsen udforsker energien sammen EWII.

Når du skal vælge internet kan spørgsmålene trænge sig på: Hvad kan jeg få af internet? Hvilket internet er bedst? Hvad er hurtigt internet? Og hvordan får jeg den bedste internet hastighed til gaming? Bare for at nævne nogle.

Der er heldigvis hjælp at hente. Det er nemlig teknologien bag dit internet, der er afgørende for, hvilken internet hastighed du kan få.

 

Fibernet er Danmarks hurtigste internet

Der er ikke så meget at rafle om, når snakken går på, hvad hurtigt internet er? Svaret er klart: Fibernet. For fibernet eller fiberbredbånd - de to bruges ofte synonymt -  er klart den hurtigste internetteknologi, og er desuden også den teknologi, der med sin høje kapacitet, er det mest stabile bredbånd.

Da fibernet også er din egen – fordi du ikke skal dele den med nogen – så er der ikke andre brugere udefra, som kan medvirke til at gøre forbindelsen langsommere. Det vil sige, at du får den fibernet hastighed, som du har betalt for.

Udforsk de forskellige internetteknologier, og lad dig samtidig underholde af komiker Lasse Madsen her i videoen:

Thomas og Lasse undersøger fibernettet

Video

EWII og Lasse Madsen udforsker fibernettet

Er du nysgerrig for at vide mere om fibernettet, så kan du også se videoen: Hvad er fibernet?

Mobilt bredbånd og lav hastighed

Når vi snakker om hastigheden på mobilt internet, skal du ikke blive bange for fartbøder. Du kender det typisk fra betegnelserne 3G, 4G og snart 5G fra din telefon, når den bruger dataforbindelsen til at gå på nettet.

Det er ofte fint til at tjekke mails, læse nyheder og surfe på internettet på din mobil. Men mobilt bredbånd leverer ikke den bedste internet hastighed til gaming eller streaming - endnu. Måske når 5G teknologien er fuldt udrullet i Danmark. Bruges mobilt bredbånd til streaming og gaming, er det ofte et ustabilt og dyrt bekendtskab - læs her hvorfor.

Årsagen til ventetiden eller den hakkende internetoplevelse skal findes i, at teknologien er baseret på luftbølger, der udsendes fra mobilantennemaster. Hastigheden af dit mobile internet afhænger derfor af, hvor tæt du er på en antennemast, og om der er mange brugere på samme mast samtidig. Jo flere - jo værre kan man sige. I hvert fald lige i det her tilfælde. 

 

Hvad er bredbånd? Kobber eller coax

Det mest udbredte bredbånd bliver leveret via kobberkabler eller antennekabler (coax). Teknologien er bygget op omkring centraler, hvorfra signalet sendes ud til mange husstande. Det vil sige, at du deler kobberkablerne med mange andre brugere. Det kan i perioder med spidsbelastning påvirke din internet hastighed negativt – modsat fibernet, hvor du jo har din egen forbindelse. Hastigheden svinger derfor alt efter, hvor mange brugere der er på samtidig. Desuden kan du ikke down- og uploade i samme hastighed – ligesom du kan med, jeps rigtigt gættet - fiberbredbånd. 

Og nu spørger du så: Hvad kan jeg få af internet på min adresse? Det kan du tjekke på tjekditnet.dk. Du kan også altid tjekke, om du har adgang til fibernettet i Trekantområdet ved at lave et adresseopslag. 

Se om du kan få fiberbredbånd

Din digitale hverdag

Fibernet i Danmark

Gennemsnitligt har 7 ud af 10 husstande adgang til fibernet i Danmark. Men i Trekantområdet er tallet alligevel højere.

Ung mand sidder med wifi router

Din digitale hverdag

Hvilken router er bedst til fibernet?

Vi ser nærmere på, hvilken du skal vælge, når du har fibernet.

Hænder holder om tablet, men hvilken bredbånd hastighed har du brug for. Hvilket internet skal jeg vælge? Hvilken internethastighed kan jeg få? Og hvor hurtigt internet har jeg brug for?

Din digitale hverdag

Hvilken hastighed har du behov for?

Svar på 4 nemme spørgsmål og få svaret på, hvilken internethastighed der matcher dit behov.

Hvad er min internethastighed?  

Hvis du er i tvivl om, hvor meget hastighed du har på dit internet, kan du tage en hastighedstest her.

 

Hvad er det bedste internet til hjemmet?

Det bedste internet til hjemmet afhænger af dit behov. Skal du streame film, tv og sport imens der også er behov for internet hastighed til gaming? Så skal der skrues op for hastigheden. Men hvis du bare tjekker netbank i ny og næ og måske lejlighedsvis skriver en mail, så er dit behov lidt mindre.

Hvis I er 1-2 personer i husstanden der bare skal surfe lidt, læse seneste nyt på sociale medier og skrive mails, så kan de fleste klare sig med 25/25 megabit. 

Hvis der skal flere personer på nettet samtidig som måske streamer fra flere enheder, så skal der lidt mere fart på. Her vil 200/200 megabit være et godt bud på en hastighed.

Og skruer du op til 500/500 megabit, så er hele familien sikker på at have høj hastighed, når der streames, deles filer og bliver gamet. Med denne hastighed er der også kapacitet til en effektiv hjemmearbejdsplads.

Med en 1000/1000 megabit bliver du flyvende. Det er dog de færreste, der har brug for så meget fart, som Giganet giver. Men denne fibernet hastighed er en god internet hastighed til gaming. Så hvis familien er fuld af gamere, og resten af familien streamer eller henter tunge filer på hjemmearbejdspladsen, er det denne hastighed du skal vælge.

Test dig selv: Hvilken internet hastighed passer til dit behov