Hvad er frekvens?

Bliv klogere på, hvorfor router frekvenser har betydning for dit wifi og hvordan du ændrer frekvens på din router.
Ung mand sidder med wifi router. Hvad er frekvens? 2 4 Ghz vs 5 Ghz og hvornår kan du med fordel skifte wifi frekvens? Få svaret her.

Når snakken falder på trådløst internet, er du måske stødt på begreberne 2,4 GHz og 5 GHz (GHz = gigahertz) – som også kaldes frekvensbånd? Men hvad betyder det egentlig? Og hvad skal du bruge det til? Det fortæller vi dig her.

Wifi er en forkortelse af Wireless Fidelity. Teknologien giver dig mulighed for trådløst internet, hvor informationer bliver sendt som radiobølger på en frekvens. Og den wifi-forbindelse, du har i dit hjem, har med høj sandsynlighed både 2,4 GHz og 5 GHz frekvensen til rådighed.


Det betyder, at dit udstyr – altså din router, dine iPads, iPhones, Sonos-højttalere og hvad du ellers har forbundet til internettet – selv forsøger at koble sig på enten 2,4 GHz eller 5 GHz frekvensen. Og de to er der naturligvis forskel på. Så hvad er 2,4 GHz og 5 GHz for nogle spøjse fætre?

2,4 GHz vs 5 GHz - hvad er forskellen?

Lidt forsimplet kan vi sammenligne frekvenserne med, at dine enheder enten kobler sig på en hurtig eller en langsom motorvej.

For overordnet set, så er frekvensen den motorvej, som dit wifi signal bruger, når der skal sendes informationer mellem internettet og de enheder, som du har koblet på din wifi-forbindelse.

Men de to frekvenser adskiller sig ved mere end hastigheden. De har også forskellig rækkevidde og kapacitet.

2,4 GHz 5 GHz
Længere rækkevidde Kortere rækkevidde
Mindre kapacitet – kan rumme færrest enheder og mindst trafik Mere kapacitet – kan rumme flest enheder og mest trafik
Lavere hastighed Højere hastighed

Hvilken router frekvens skal jeg så vælge?

Nogle enheder som fx robotstøvsugere, robotplæneklippere, smarttermostater osv. kan kun tilsluttes til frekvensen 2,4 GHz. Så det giver helt sig selv. Du kan koble mange enheder på 2,4 GHz frekvensen uden det betyder noget. Men du kan også risikere at overbelaste frekvensen, så du oplever udfald.

Hvis du f.eks. har højtalere, som du oplever udfald på, så kan det skyldes, at de er koblet på 2,4 GHz frekvensen sammen med en masse andre enheder i dit hjem. Og det er måske ikke så fedt, at højtaleren stopper med at spille, lige midt i den høje tone, som du synger med på. Omvendt kan det give et godt grin til dem, du er i selskab med.

Men det kan være en fordel at bruge 5 GHz frekvensen til højtalerne. For hvis du oplever udfald på dine højtalere, så er det måske fordi din 2,4 GHz frekvens er på vej til at blive overbelastet.

Og hvad er wifi kanaler så?

For at gøre forvirringen total, så har hvert frekvensbånd faktisk også sine egne kanaler. Men de påvirker ikke hinanden på tværs af 2,4 GHz og 5 GHz. Derfor kan det give fnidder alligevel.

Hvis du og dine naboer har meget wifi-udstyr, som benytter sig af den samme sendekanal på wifi, så kan de mange tilkoblede enheder nemlig overbelaste kanalen (efter samme princip som med frekvensen – og det kan du godt huske ikk?). Jo flere enheder, der er koblet på – jo større belastning – både i forhold til frekvens og kanal. Hvis det sker, kan du opleve langsomme hastigheder både, når du op- og downloader materiale, eller når du besøger hjemmesider.

Find guides til selv at ændre wifi kanal på din router under Teknisk support

Illustration af to teenagere der gamer foran fjernsynet. Mange af os bruger meget tid på streaming og gaming.

Find den bedste wifi kanal

De fleste nyere routere finder automatisk den bedste wifi sendekanal, så det skal du egentlig ikke tænke på. Men bor du nu i et byområde, hvor der er mange mennesker i tæt beboelse, så vil dit wifi signal lide under de mange, som er koblet på – til forskel fra områder med mindre tæt bebyggelse.

Fordi du måske både bruger samme frekvens – og måske også samme kanal som mange andre. Og det endda selvom din router selv finder den bedste wifi sendekanal. Det har ikke noget at gøre med dit wifi netværk – for det har du selvfølgelig lavet et stærkt password til, så ingen andre kan komme på det ikk 😉

Det vigtigste du skal vide er, at der ikke nødvendigvis findes en perfekt permanent løsning. Skifter du fx en anden kanal på din router, kan det være, at alle dine enheder fungerer perfekt. Men hvis alle dine naboer pludselig gør det samme, ja så har vi balladen.

Derfor kan det være en god idé at lade din router stå på auto-styring. Dvs. routeren selv finder både frekvens og kanal. Hvis du så oplever, at du har problemer, så genstarter du din router. Routeren finder så den wifi sendekanal, der er mindst belastet i øjeblikket, hvor skanningen finder sted.

Se flere tips til, hvordan du får mere fart på dit wifi

 

Pige ligger med bærbar pc i sengen. Hvor mange streamer egentlig? vi dykker ned i de danske streaming vaner og kigger på de mest populære streamingtjenester.

Din digitale hverdag

Hvad betyder wifi egentlig?

Wifi er en teknologi, der har revolutioneret måden, vi kommunikerer og arbejder på. Vi undersøger bl.a. hvorfor stabilt wifi er vigtigt for dig.

Din digitale hverdag

Hvorfor skal du vælge fibernet?

Vi giver dig 7 gode grunde lige her.

Ung mand sidder med wifi router

Din digitale hverdag

Hvilken router er bedst til fibernet?

Vi ser nærmere på, hvilken du skal vælge, når du har fibernet.

Godt at vide om frekvens

Hvert freksvens bånd, 2,4 GHz og 5 GHz har sine egne kanaler. Ligesom en motorvej kan bære en bestemt mængde trafik, gør det samme sig gældende for disse kanaler. Det er derfor vigtigt, at vælge den rigtige wifi-kanal, så du undgår at vælge en overbelastet kanal.

Det afhænger af, hvilke enheder du har koblet på din wifi-forbindelse. Nogle enheder, såsom robotstøvsugere og smart termostater, kan kun tilsluttes 2,4 GHz frekvensen. Hvis du har mange enheder på 2,4 GHz frekvensen, kan du det føre til overbelastning og udfald. Derfor fordel dine enheder jævnligt ud på 2,4 GHz og 5 GHz og husk på, at 5 GHz er hurtigere dog er rækkevidden kortere.

2,4 GHz og 5 GHz er to forskellige frekvensbånd, som bruges af dit wifi til at sende og modtage informationer fra dine enheder. 2,4 har længere rækkevidde og kan rumme færre enheder og mindre trafik, mens 5 GHz har kortere rækkevidde, mere kapacitet og kan rumme flere enheder og mere trafik.