Fibernet er nu den fortrukne bredbånds­forbindelse

Corona-krisen og nedlukningen af Danmark i 2020 og 2021 betød rekordstigninger for bredbåndsforbindelser.

Online undervisning, videomøder, hjemmekontor og online shopping blev pludselig en del af stort set alle danskeres hverdag, da hele landet blev lukket ned på grund af coronapandemien tilbage i 2020. Det åbnede samtidig for øget dataforbrug og efterspørgsel efter en bedre digital infrastruktur - blandt andet i form af fibernet.

Faktisk udskiftede danskerne deres bredbåndsforbindelse i et tempo som ikke er set tidligere. I 2021 overhalede fibernet det traditionelle kabel-tv internet som danskernes mest foretrukne bredbåndsteknologi - en position som blev slået fast igen i 1. halvår 2022, hvor vi rundede 1 million fibernetabonnementer i Danmark (Energistyrelsens Telestatistik, dec. 2022).

 

Se, hvor hurtigt internet du kan få

 

Fibernet har overhalet bredbåndsforbindelser via kabel-tv stik 

Med 1,25 % flere abonnenter er fibernettet nu danskernes mest fortrukne bredbåndsteknologi og udgør 35,6 % af alle bredbåndsabonnementer. Alene fra januar til juni i 2021 steg antallet af fiberabonnementer med 66.000. 

Figuren herunder illustrerer, hvordan udviklingen fordeler sig på de forskellige bredbåndsteknologier (Kilde: Energistyrelsen, telestatistik, 1. halvår 2021, udgivet 6. maj 2022).

Det er særligt tydeligt, at danskerne skifter væk fra xDSL - altså bredbånd via telefonstik - over til bredbånd via kabel-tv stik og fibernet. Og netop teknologien bag din bredbåndsforbindelse har stor betydning for, hvor stabilt og hurtigt dit internet er.

Læs mere i artiklen 'fibernet vs bredbånd' 

 

På vej mod mere energieffektivt internet

Danskernes skifte fra kobbernettet til fibernettet er også et bidrag til den grønne omstilling. For ifølge EU-Kommissionen er fibernettet nemlig den mest energieffektive bredbåndsteknologi. Det skyldes, at strømforbruget i fibernettet ligger markant under andre bredbåndsteknologier, siger Fiberalliancen, en del af Green Power Denmark.

 

Danskernes bredbåndsforbindelser bliver hurtigere og hurtigere

Danskerne skifter ikke bare bredbåndsteknologi, de skifter også til bredbåndsforbindelser med højere hastigheder.

I 2016 havde 312.000 danskere en bredbåndsforbindelse på 100 Mbit/s eller derover. I 2019 var tallet steget til 1.016.000 abonnementer. Fra første halvår af 2020 til andet halvår af 2020 voksede antallet af bredbåndsforbindelser med mindst 100 Mbit/s i download igen markant, da yderligere 220.000 abonnenter kom på.

De nyeste tal for 1. halvår 2022 viser igen en stigning, da der nu samlet set er 1.894.903 abonnenter i Danmark med en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s i download. 

Det er altså mere end en seksdobling af antal abonnenter, der har mindst 100 Mbit/s i download på bare 6 år. 

Kilde: Energistyrelsen, Telestatistik, 1. halvår 2022, udgivet 13. dec. 2022

Tal på teleområdet (sdfi.dk)

Coronaen har boostet danskernes behov for lynhurtigt og stabilt bredbånd for at kunne hjemmearbejde og fjernundervises.

Thomas Woldiderich

Branchechef for Tele & Fiberalliancen
Mand cykler i stuen mens han ser ipad. Fibernettet har gjort at hastighedsudviklingen er gået stærkt de seneste år. Med fiberbredbånd er det slut med internet, der hakker eller helt hænger, når du streamer.

Derfor er høj hastighed på bredbånd vigtigt

Ifølge DR’s medieforskning har kurverne for streaming i flere år kun bevæget sig i en retning. Opad. Og det er uanset køn, alder og geografi. Flere TV- og kanaludbydere har for længst indset den udvikling, og har integreret muligheden for f.eks. Netflix eller HBO på smart TV og i TV-bokse.

Der bliver streamet både mere og af flere - og det i en højere og højere opløsning. Det stiller krav til bredbåndsforbindelsen. Direktør for Abonnementsalg og Kundeservice Anette Holck, EWII:

”Vi oplever netop høj efterspørgsel på vores 300/300 Mbit/s fiberbredbånd. At højere hastighed på dit bredbånd giver mindre ventetid på YouTube, er måske ikke noget nyt. Men jeg er overrasket over hvor mange der – i bogstaveligt forstand - har fået øjnene op for, at en højere kapacitet på bredbåndet også betyder høj billedkvalitet, og dermed en bedre oplevelse af streamingen af serier, film, sport eller TV"

Det du streamer og downloader blive vist afhængigt af din hastighed på dit bredbånd. En lav hastighed giver dig en lav og grumset billedkvalitet af din streaming. En høj hastighed giver derimod en høj og mere skarp billedkvalitet.

Vi downloader, uploader, streamer og holder flere videomøder end nogen sinde før, men fiberteknologien tilbyder næsten ubegrænset datakapacitet og er derfor bygget til at kunne håndtere den slags pres.

Thomas Woldiderich

Branchechef for Tele & Fiberalliancen i Berlingske Business

Hvad er mest populært at streame?

 1. Film & serier

  f.eks. Yellowstone, Fool Me Once eller Lupin på Netflix eller Game of Thrones på HBO
 2. Sport

  f.eks. Champions og Premier League fodbold samt Formel 1 på Viaplay eller EM og VM håndbold samt Tour de France på TV 2 Play
 3. Tv

  f.eks. Matador, Gift ved første blik og Den store bagedyst på DRTV eller Badehotellet og Landmand søger kærlighed på TV 2 Play
 4. Podcast

  f.eks. Genstart, Mørkeland, Sara & Monopolet, Millionærklubben
Bestil Allente tv

Med fibernettet følger høj hastighed

I Trekantområdet har EWII investeret massivt i fibernetinfrastruktur, og dermed sikret, at Trekantområdet har et digitalt forspring. Ambitionen er, at alle boligejere i Trekantområdet skal have muligheden for at koble sig på det lynhurtige fibernet.

Se, hvor hurtigt internet du kan få

Hvor det gennemsnitligt er 70% af danske husstande og virksomheder, der har adgang til fibernettet, så har hele 4 ud af 5 husstande i Trekantområdets 5 kommuner adgang til fibernettet jf. Energistyrelsens seneste telestatistik.

I Fredericia kommune har 94% adgang til fibernettet, i Kolding er det 87%, i Middelfart 86%, i Vejen 91% og i Vejle kommune har 89% adgang til fibernettet.

Kilde: EWII Fibernet, 2020

Din digitale hverdag

Fibernet i Danmark

Gennemsnitligt har 7 ud af 10 husstande adgang til fibernet i Danmark. Men i Trekantområdet er tallet alligevel højere.

Fiberkabel med lyslederkabler. Hvad koster det at få lagt fibernet ind?

Din digitale hverdag

Hvad koster det at få lagt fibernet ind?

Svaret er ganske enkelt; Ingenting. Bestiller du fibernet, installerer vi en fiberboks uden omkostninger.

Hånd holder fibernet kabel. Hvad er et lyslederkabel? Bliv klogere på hvordan fibernet virker her.

Din digitale hverdag

Hvad er et lyslederkabel og hvordan virker fibernet?

Fibernet er internet med lysets hastighed. Lad os forklare det nærmere.