Myterne om EWII

Hvad er egentlig op og ned om energiselskabet EWII? Find svar på nogle af de myter, der florerer om os - er de mon sande eller falske?

Myte 1: EWII skruer elpriserne højt i vejret.

Falsk

Faktisk er det energimarkedet i samspil med vind og vejr, der påvirker, hvor meget du skal betale for din el. Prisen på gas påvirker endda også elpriserne. Det samme gør vandreservoirerne i Norge.


Uden det bliver en alt for kompliceret forklaring, kan vi sige at, elpriserne ikke bliver bestemt af nogle enkeltpersoner eller en direktør, som vil have skiftet sin bil ud til en nyere model. Det er markedets kræfter, udbud og efterspørgsel, der blandt andet påvirker, hvad du betaler for den rene el.

Og det, du betaler for den rene el, udgør kun ca. 11 procent af din samlede elpris. Resten af beløbet er afgifter til staten, moms samt betaling for at få transporteret el frem til din bolig, som dit energiselskab opkræver på vegne af staten.


Til gengæld er det rigtigt, at vi leverer grøn strøm, som er baseret på vedvarende energikilder, vi giver dig mulighed for at betale for dit faktiske elforbrug - og ikke et aconto-beregnet forbrug - og så kan du vælge mellem et elprodukt med fast eller fleksibel pris afhængig af, hvor risikovillig du er.

Dyk ned i mere om vedvarende energi

Myte 2: EWII skummer fløden, når der er overskud i selskabet

Falsk

Hverken EWIIs medarbejdere, montører eller direktører får store cigarer, hummer og champagne i stride strømme, når der er overskud i selskabet.
EWII er en forbrugerstyret virksomhed – en selvejende institution. Det kommer til udtryk gennem repræsentantskabet, som er EWIIs øverste myndighed. Medlemmerne er helt almindelige borgere. Det er skolelærere, selvstændige, social- og sundhedsassistenter, håndværkere osv. De er med til at vælge den retning, som EWII skal gå i, og vælge hvem der skal sidde i bestyrelsen.

For overskuddet - det lander ikke i nogle få storaktionærers lommer. Pengene bliver f.eks. investeret i at grave fibernet ned til hele Trekantområdet, så alle kan få adgang til hurtigt internet, til at støtte initiativer der arbejder for den grønne omstilling, til at udvikle infrastrukturen så vi kan drøne rundt i elbiler – og lade dem op uden sikringerne springer. Kort sagt bliver pengene brugt på at give værdi tilbage til Trekantområdet.

Sådan investerer vi

 

EWII logo på bygning

Myte 3: Energiselskaber er ret nørdede

Sandt

Det er faktisk en god egenskab at have, hvis vi selv skal sige det. For os er det at nørde med noget nemlig lig med, at vi er nysgerrige og undersøger til bunds.

Vi synes, det er spændende at arbejde med forsyning fordi:

  • Vi er nysgerrige på, hvordan vi kan blive ved med at sikre dig varme i radiatoren, velsmagende drikkevand, strøm i stikkontakten og lynhurtigt internet

Og det er lige præcis nogle af de ting, vi er med til at sikre. At du trygt kan drikke vand fra hanen, holde varmen, bruge strøm og følge med i hele verden hjemme fra stuen.

Vi ved godt, at det nogle gange svigter. Og at oppetiden ikke er på 100 % – men 99,9 %. Heldigvis ved vi også, at hvis strømmen, varmen, internettet eller vandet er væk, så har vi dygtige folk, som rykker hurtigt ud. De gør det når som helst. I regn, kulde og blæst, juleaften, til påske eller måske bare en tirsdag nat kl. 03.00.

Hvis du også synes det er fedt at være lidt nørdet, så kan det være vi har plads til dig på holdet.

Gør karriere hos os

Børn tegner udenfor

Myte 4: EWII sponserer dyre stadions

Falsk

Vi bruger midler på sponsorater, det er rigtigt nok. Men tilbage i 2018 skiftede vi sponsorstrategi, fordi vi gerne vil støtte lokale børn og unge amatører inden for sport, kultur og øvrige fritidsaktiviteter. Vi støtter også arrangementer i lokalområdet, der kommer mange til gode.

Sponsoraterne bliver fordelt ud fra antallet af kunder i hver by. På den måde giver vi noget tilbage til vores kunder – vores lokalområde. Måske løber din søn eller datter rundt i nyt træningstøj med vores logo på. Måske har den lokale E-sportsklub fået en pose penge til nyt gamer-gear.

Eller måske er vi hovedsponsor på et større arrangement, som er til gavn og glæde for hele byen?

Undersøg vores lokalstøtte

Mand kigger på sin elregning i sit køkken, og undre sig over hvorfor den er blevet så høj.

Myte 5: Det er svært at gennemskue sin elregning

Sandt

For nogle er det måske let nok. Mens resten af os synes, det kan være indviklet at forstå elregningen. Hvem betaler du til. Hvor meget koster din el – altså kun den rene el. Og hvad dækker transport af strøm egentlig over?

Bare rolig. Du er ikke den eneste, som har lidt svært ved at gennemskue elregningen. Det er der faktisk mange, der har. Derfor har vi også lavet en guide, så du nemt kan se, hvad du betaler og for hvad.

For det er faktisk ikke kun el, du betaler for. Du betaler for tre ting:

  1. Abonnement og strøm
  2. Transport af strøm, så du kan få det leveret til din bolig
  3. Afgifter til staten

Og når vi nu taler om elaftaler, så skal du være opmærksom på binding og skjulte gebyrer. Det er særligt der, de fleste danskere får en grim oplevelse. Særligt hvis de lige har indgået en ny elaftale med en sælger, der måske har være lige frisk nok. Og den slags uærlige metoder går udover vores arbejde. Derfor har vi iværksat en kampagne for at oplyse almindelige forbrugere om, hvordan de undgår elsælgernes beskidte tricks.

Guide: forstå elregningen

Den korte historie om EWII

  1. 1868 - grundlæggelsen

    Vejle fik som den 4. by i Danmark sit eget vandværk. Det er EWIIs ældste driftsområde, som stadig drives aktivt i dag og forsyner Trekantområdet med drikkevand.
  2. 1998 - fusionen

    EWII, som vi kender det i dag, bliver stiftet ved en fusion mellem de kommunale forsyningsselskaber i Vejle, Fredericia, Middelfart og Kolding Områdets Energiselskab (KOE) i 1998 og frem til 2001. EWII bliver en selvejende institution.
  3. 2017 – jubilæet

    EWII Koncernen fejrede sit 150-års jubilæum ved åbne vandværket, hvor det hele blev grundlagt, op for offentligheden.
  4. 2025 – fremtiden

    EWII har en vision om at være Danmarks mest kundevendte og stærkeste forsynings-supermarked.
Grøn elkedel på lyserød baggrund.

Myter

Dyk ned i energiens myter

Passer det, at din elkedel fortjener sit dårlige ry som en bad boy, der sprænger alle sikringerne? Bliv klogere på nogle af energiens mange myter.