5 råd til, når du arbejder hjemmefra

Hvad er sandheden om at arbejde hjemmefra? Følg disse råd og få den gode hjemmearbejdsplads.
Ung mad sidder med pc på sin hjemmearbejdsplads. Han arbejder effektiv med fiberbredbånd. Han har fået gode råd til, hvordan han arbejder bedst hjemmefra.

Mange har fået øjnene op for at arbejde hjemmefra. Der er rigtig mange fordele ved at have en hjemmearbejdsplads. Men der kan også være ulemper, hvis ikke du får indrettet dig rigtigt på hjemmekontoret.

Her kan du få overblikket over, hvad du skal være opmærksom på for at få en optimal hjemmearbejdsplads – og at det kræver en del selvdisciplin for at få en god dag.

#1: Sååå står vi op…

Start hjemmearbejdsdagen som du ville have startet en hvilken som helst anden arbejdsdag. Sov ikke længere end du plejer, bare fordi du skal arbejde derhjemme, men sørg for at komme ud af fjerene og få en god start på morgenen med dine normale rutiner. 

Det kan synes banalt, men tag et bad og tag tøj på, er vores råd nummer et. Du vil blive overrasket over, hvor let det er at fortsætte dagen i pyjamasbukser, når du ikke partout skal ud ad døren. 

#2: Virker alt som det skal?

Det kan være svært at koncentrere sig om sit arbejde, hvis du skal bruge de første par timer til at få skærm, mus eller internetforbindelse rigget til, inden du kan begynde på dit arbejde.

Så sørg for at det hele spiller, inden din hjemmearbejdsdag begynder. Det er en god idé at teste it-udstyr og systemer et par dage i forvejen. 

Har du nu adgang til alle it-systemer hjemmefra? -  eller skal de opsættes på en særlig måde for, at du kan bruge dem fra din egen internetforbindelse? – eller har du adgang via en VPN-forbindelse*? 

Og har du i det hele taget en internetforbindelse, som er hurtig nok til, at du kan arbejde, som du plejer. Ofte vil din internetforbindelse på din arbejdsplads nemlig være hurtigere end på din privatadresse. Hvis dit internet halter, så se om du kan få fibernet fra EWII.

Se nærmere på dine fordele med medarbejderbredbånd

Hvis din internethastighed er mere end 50 megabit, og det kun er dig, der arbejder hjemmefra, så har du en fin stabil internetforbindelse til at køre de mest almindelige it-systemer og programmer. Er I derimod flere, der skal arbejde hjemmefra eller arbejder med tunge filer eller it-programmer, så anbefaler vi en højere hastighed.

Opdag de mest almindelige internethastigheder 

*) En VPN-forbindelse er et virtuelt, krypteret netværk, som du sender dine data igennem. Alt hvad du sender af data bliver udsendt igennem serveren på din arbejdsplads selvom du arbejder hjemmefra. Det betyder, at dine data er beskyttet og ikke kan hackes.

Sidste men ikke mindst - sikkerheden. Har du styr på at din forbindelse er sikker. Og nu vi er ved det med sikkerhed, så kan du jo lige blive opdateret på de typiske IT-trusler, så du ved, hvordan du undgår dem.

 

#3: Sæt rammer for arbejdsdagen

Når du arbejder hjemmefra, kan det være svært at skelne mellem arbejdstid og fritid – og ofte kommer tiden til at smelte sammen. 

Men det er en rigtig god ide at sætte rammer for dagen, så du ved hvornår på dagen, du er på arbejde og skal have fokus på din to-do-liste – og hvornår du har fri til at sætte vaskemaskinen i gang eller lufte Fido.

Den klassiske fare ved at arbejde derhjemme er, at du kommer til at være ’på’ hele dagen, så lav en to-do-liste, hold den… – og hold fri, når din arbejdsdag er slut.

På din hjemmearbejdsplads kan du sagtens deltage på online møder med dine kollegaer eller samarbejdspartnere. Sommetider er online møder langt mere effektive end face-to-face møder.

Klik dig videre til, gode råd til dine online møder

#4: Sidder du ordentligt?

På en del kontorarbejdspladser bliver der brugt masser af tid og ressourcer på, at medarbejderne sidder godt, at stole og borde er ergonomisk korrekt indstillet, og at lysindfaldet fra vinduerne er tilpas. 

Men hvad med din hjemmearbejdsplads – de færreste har mulighed for at tage hæve-sænke bordet med sig hjem? 
Har du et godt sted at sidde imens du arbejder – eller kan det kun lige gå an for en enkelt dag? 

Det er ikke altid optimalt for din krop og din effektivitet at sidde i sofaen med din laptop på knæene - selvom det måske kan virke som en hyggelig måde arbejde på.

Så tænk over, at du sidder rigtigt. 

#5: Pauser og bevægelse

På din arbejdsplads er der tider på dagen, som har naturlige pauser – der er måske en formiddagspause og en frokostpause, ’transporttid’ til og fra møder, hvor du automatisk får lidt bevægelse ind i kroppen.

De naturlige pauser findes ikke helt på samme måde, når du arbejder derhjemme. Altså er der risiko for, at du bevæger dig for lidt, når du arbejder hjemme.

Derfor kan man godt argumentere for, at du skal holde få, men længere pauser, når du arbejder derhjemme. Du har måske ikke så meget brug for de mange små pauser. Brug tiden til at bevæge dig, så din krop ikke går i stå. 

Mor og datter gamer. De har fået hurtigere internet med EWIIs 7 tips til bedre internet i hele huset. Nu er det slut med dårligt wifi.

Din digitale hverdag

7 tips til hurtigere wifi

Det er superirriterende når det trådløse internet driller. Men der er faktisk meget du kan gøre selv for at få hurtigere wifi - og dermed hurtigere internet.

Godt at vide om hjemmearbejdsplads

En VPN-forbindelse er et virtuelt, krypteret netværk, som du kan sende dine data sikkert igennem.

Sørg for at have en ergonomisk korrekt siddeplads og skærm. Det er også vigtigt at have god belysning og en støjfri arbejdsplads. Sørg for at have adgang til de nødvendige IT-systemer og programmer og en stabil internetforbindelse. Det er også vigtigt at sætte klare rammer for din arbejdsdag, så du kan skelne mellem arbejdstid og fritid.

Start dagen med dine normale rutiner, sørg for at alt it-udstyr og systemer fungerer og sæt rammer for arbejdsdagen.