Hvordan er elprisen sammensat?

Er du nysgerrig på, hvordan din elpris er sammensat?
Den rene betaling for el til din elleverandør udgør meget lidt af din samlede elpris. Det er kun den pris, du selv kan påvirke. Det gør du, når du vælger, hvem du vil have som leverandør af el.
Det er kun en mindre del af din regning, som udbyderne af el kan konkurrere på.
Resten er afgifter til staten, transport af din el og moms.
For at undgå, at du skal tage stilling til to elregninger, er det i også din leverandør af el, som fakturerer dig for udgiften til netselskabet.
Ligesom på aktiemarkederne går det op og ned priserne på el på elbørsen. De historisk høje priser skyldes den gamle sang om udbud og efterspørgsel, men med et nyt omkvæd om krig, vejret, årstiden, EU politik, infrastruktur og vedvarende energi i vores nabolande. Alt sammen noget der øger prisen på el.
De største årsager til prisstigningerne på el finder vi i konflikten i Ukraine. Det påvirker gaspriserne, der igen påvirker prisen på strøm. Den tørre sommer i Norden, og de vindfattige måneder i Europa spiller også ind. Det påvirker prisen på vedvarende energi fra vand- og vindkraft. Læs mere om hvad din pris på el afhænger af
Også den sorte del af dit el stiger i pris, og det primært grundet råvaremangel og EU’s CO2-kvoter. For ja – selvom du køber grøn strøm, så vil noget af din el blive leveret som sort strøm. Det gælder for alle elhandlere. Hævdes andet passer det ikke. Forskellen ligger i om udbyderen ved årets udgang kompenserer den sorte del via køb af oprindelsesgarantier på 100 % certificeret vedvarende energi, og dermed kan kalde sig leveringsdygtig af den grønne strøm. Det kan vi.
Før du får strøm ud af din kontakt, skal det transporteres frem til din bolig. Du er sikkert kørt forbi både elmaster og transformerstationer uden at tænke over, at du faktisk betaler for, at en del af din elregning går til at vedligeholde begge dele. Det er blandet andet udgifter til vedligeholdelse og udbygning af elnettet.
Det er netselskabet, der via din leverandør af el opkræver betaling for transport. Betalingen dækker omkostninger til udbygning, forrentning og vedligeholdelse af elnettet. Du betaler desuden abonnement til dit lokale netselskab, som blandt andet dækker vedligeholdelse af elmålere og hjemtagning af forbrugsdata, der anvendes til at afregne dig.
Du betaler også for transport- og systemydelser til det statsejede Energinet, som ejer det overliggende elnet i Danmark.
Det var alligevel ikke så lidt, som du - uanset hvilken eludbyder du vælger - skal punge ud for.
På vegne af Energinet og staten opkræver din elleverandør en række afgifter og gebyrer. Afgifterne dækker betaling for en række samfundsnyttige formål, som vi alle skal betale til.
Mest kendt er nok afgiften Public Service Obligations - forkortet PSO. Den vil dog gradvist blive afskaffet frem mod 2022, men vil fortsat være at finde på elregningen, indtil den er helt udfaset.
Og så er der endelig momsen, for ligesom så mange andre varer, skal du også betale moms af din strøm.
Så det er altså langtfra kun din leverandør af el, som du betaler til.
Men hvad mon du skal så være særlig opmærksom på i den del, som du kan gøre noget ved?
Betaling for el er den del af elprisen, der bliver handlet på det frie elmarked, og som du kan lave en individuel aftale om med din elleverandør. Så det er reelt set kun her, at elleverandørerne kan adskille sig fra hinanden.
Prisen for el dækker over dit elprodukt, samt abonnement og gebyrer til elleverandøren.
Så hvis du overvejer at skifte elleverandør, skal du ikke blot sammenligne kWh-prisen, men også din abonnementspris og de forskellige gebyrer med det, som du betaler i dag.
I takt med den grønne omstilling er der i højere grad forskel på strøm. Er det for eksempel grøn strøm, der kommer ud af din stikkontakt i dag?
Du skal være særlig opmærksom på, at enkelte leverandører af el tilbyder abonnementsordninger, hvor du betaler et fast månedligt beløb for betaling af el. Dette kan i de fleste tilfælde ikke betale sig, da dit rene elforbrug er mindre end det månedlige beløb.
Oplever du også ekstraordinære høje aconto opkrævninger fra din leverandør af el?
Så er du ikke elkunde hos os.
Vi kræver ikke, at du skal betale for et elforbrug flere måneder frem i tiden. Man skal vel have forbrugt noget før det kan kaldes et forbrug?
I vores verden svarer det til, at du opkræves forudbetaling på dit abonnement hos Netflix, fordi sæson 2 af din yndlingsserie udkommer om et par måneder.
Det synes vi ikke er fair – især lige nu, hvor priserne på el er så høje. Vi fakturerer derfor månedligt med tilbagevirkende kraft for dit faktiske forbrug.
Så undgår du også, at din elregning pludselig løber løbsk.
Det er hverken besværligt eller tidskrævende at skifte elleverandør. 1-2-3, og du har strøm fra en anden udbyder i dine stikkontakter.
Ofte stillede spørgsmål
I princippet er strømmen billigere om natten, da vi sover og derfor generelt har et lavere forbrug.
For at du vil kunne få glæde af, at elprisen er billigere om natten, skal 3 forudsætninger dog være opfyldt:
Elprisen svinger hele tiden. Derfor kan du ikke ud fra den nuværende elpris vurdere, hvilken elaftale der kommer til at koste dig mindst i det lange løb. Du bør i stedet vælge din elaftale ud fra, om du tror på prisstigninger på elmarkedet, og hvor vigtigt det er for dig at kende din månedlige pris.
Grøn El til Indkøbspris: Prisen varierer og følger markedsprisen på el
Med Grøn Indkøbspris betaler du en variabel pris, der følger markedsprisens udvikling time for time. Du vil derfor i nogle perioder betale en højere elpris end den faste elpris, mens andre vil være billigere. Over de seneste år har vores variable produkt været den billigste løsning.
Produktet er et godt valg til dig, som tænker over, hvornår du bruger din strøm eller kan flytte dit elforbrug til de billigste timer på døgnet f.eks. ved at sætte vaskemaskinen til at vaske om natten.
Grøn Fremtid: Vores grønneste elprodukt
Med Grøn Fremtid får du samme fordele som med Grøn Indkøbspris, men med i din elaftale følger en løbende donation til ekstra klimaindsats via direkte støtte til miljøprojekter. Du får desuden direkte adgang til vores prisreducerende energirådgivning.
Grøn Fastpris: Du kender din pris på el
Med Grøn Fastpris låser du din pris og betaler en fast kWh-pris i hele perioden. Med en fast pris ved du præcist, hvad du kommer til at betale i perioden. I et marked med stigende priser, vil der være en besparelse over tid, mens der i et faldende elmarked i gennemsnit betales en lidt højere pris.
Grøn Standard el: Vores mest populære elprodukt
Grøn Standard el er vores mest populære elaftale. Den er til dig, som gerne vil have en variabel pris, der følger markedet, men som også gerne vil vide, hvad du skal betale hvert kvartal. Her følger elprisen fortsat elmarkedets udvikling, men prisen fastsættes hvert kvartal, så du ved, hvad du skal betale tre måneder frem i tiden. Standard el er en god løsning, hvis du ikke ved, hvad du skal vælge eller ønsker en mellemting mellem Grøn Fastpris og Grøn indkøbspris.
Er du i tvivl om, hvilket elprodukt du skal vælge, så er vores kundeservice klar til at hjælpe dig på 70 55 55 55.
Se mere om vores elprodukter og elpriser.
Hos EWII er alle elaftaler med grøn el. Vi sørger for, at din mængde af el bliver leveret fra vedvarende energikilder.
Læs mere om vores grønne elprodukter