Spar på energien og regningen

At spare på strømmen er sund fornuft, men batter det overhovedet noget at spare hist og pist? Få svaret her og find ud af, hvor det giver mening at spare.

Sådan sparer du på strømmen

Talemåden ”Mange bække små, gør en stor å” holder, når det handler om at spare strøm i hjemmet.

Små besparelser hist og her kan ende ud med at give dig en god samlet besparelse, som du vil kunne mærke på elregningen og på samvittigheden, hvis du interesserer dig lidt for at gøre noget godt for miljøet.

Herunder er der et par steder, hvor det er oplagt at spare på elregningen – og som passer på mange husstande.


Fyld maskinen op

Fylder du vaskemaskinen lidt mere, end du plejer, så skal du ikke vaske så tit. Det sparer dig både strøm og vand. 

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til at kunne vaske 5-6 kg eller 7-8 kg afhængig af maskinen. 
Bruger du koldtvands-vaskemiddel, kan du sænke vasketemperaturen. Vask tøjet ved 20°C i stedet for 40°C - og 30°C i stedet for 60°C.

Du kan for øvrigt bruge samme trick med opvaskemaskinen. Fyld den op og vask ved lavere temperaturer, så bruger du 10-20 % mindre strøm. 

Miljøvenlig tøjvask

Tøj hænger til tørre udendørs

Tør tøjet ude, når vejret er godt

Brug tørretumbleren med omtanke. Den er én af de helt store strømslugere. Så hæng dit vasketøj ud på tørresnoren, hvis vejret er til det. 

Det kan være fristende at fylde tørretumbleren efter vask, men tørretumbling slider på tøjet, gør sorte farver matte og koster dig en del strøm. 

En tørretumbler i energiklasse A koster 6 kroner at bruge hver gang. Det lyder måske ikke af meget. Men prøv at regne sammen, hvor mange gange du bruger den i løbet af ugen. Det kan hurtigt blive til mange kroner.

Kan du slet ikke undvære de bløde håndklæder, som tørretumbleren giver dig, så gå efter energi-klistermærket. Her kan du aflæse, hvilken energiklasse tørretumbleren er. En ældre tørretumbler med energimærke C bruger dobbelt så meget strøm som en med energimærke A.

Har du en ældre tørretumbler med aftræk til det fri, er det en god idé at overveje at skifte den til en kondenstørretumbler, som opsamler fugten fra vasketøjet i en beholder. Den bruger energien langt mere effektivt.

Hold øje med temperaturen

Hvis du sænker temperaturen bare 1°C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. Gå efter en temperatur på 20-21°C.

Sluk på standby - ikke kun når du tager på ferie

Er du typen, der inden kør-selv-ferien drøner rundt i hele huset for at slukke for diverse standby-knapper på tv, spillekonsoller og pc-skærme – og hiver alle mobilopladere ud af stikkontakten, så spørg dig selv, hvorfor du ikke ALTID gør det. 

Det er ikke kun i sommerferien, du kan spare penge her. Det kan du også til hverdag.

Gå en runde inden sengetid, og sluk for alt der ikke er nødvendigt at have tændt. Men sluk for guds skyld ikke for vækkeuret.

Lad fagmanden tjekke dit forbrug

Synes du, at dit forbrug er ved at stikke lidt i den gale retning? Så kan du få besøg af energikonsulent, som gennemgår din bolig. Det er med til at sikre, at din bolig får den korrekte energimærkning.

Energimærkning

Udskift dine glødepærer til LED-pærer eller A-pærer.

Drop glødepærerne og skift til LED

Der er ikke mange glødepærer tilbage i de danske hjem, men bruger du dem stadig, er der gode penge at spare, hvis du udskifter dem til LED-pærer eller A-pærer.

Udskifter du omkring 15 glødepærer i dit hjem med mere energivenlige pærer som LED-pærer, så vil du kunne spare omkring 900 kr. om året. 

Der vil også være penge at spare, hvis du udskifter halogenpærer med LED- eller A-pærer. 

 

Spar når du laver mad

Hvis du gerne vil spare penge på madlavning, kan du selvfølgelig vælge billigere råvarer - men du kan også vælge den rigtige kogeplade til madlavningen.

Der er nemlig penge at spare, hvis du vælger en induktionskogplade fremfor eksemplevis den traditionelle kogeplade, massekogepladen.

Induktionskogeplader og keramiske kogeplader er mere energieffektive, og du vil kunne spare omkring 150 kr. om året på energien ved at vælge denne type. 

Kvinde med smart køleskab

Så meget strøm bruger dit køleskab

Mange hårde hvidevarer er altid tændte, som eksempelvis dit køleskab - og det betyder, at det hele tiden bruger energi. Og dermed også bruger penge.

Er dit køleskab af ældre dato og en lav energiklasse, anbefaler vi, at du udskifter køleskabet til et nyt i energiklasse A. Med en udskiftning til et nyere vil du kunne spare omkring 200 kr. om året. Og derfor er det en god idé, at vente til køleskabe reelt står overfor en udskiftning.


Koldt - men ikke for koldt

Ændrer du temperaturerne i køleskab og fryser kræver det naturligt mere strøm at nedkøle dine madvarer. 

For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger dit forbrug med 5 %. Og for hver grad du sænker den i fryseren, stiger dit forbrug af strøm med 2-3 %. 

Almindeligvis anbefaler energirådgivere at indstille køleskabet på 5°C og fryseren på -18°C. 

Dit forbrug

Elsælgernes beskidte tricks

Sådan undgår du dem og kommer ud af din aftale