Ofte stillede spørgsmål om el
Når du vælger EWII
Priser og produkter på elmarkedet kan være uigennemskuelige. Vores er nemme at forstå.
Som kunde hos EWII får du, hvad du ser. En fair og gennemskuelig elpris, hvor alle omkostninger er inkluderet i den pris, du ser. Vi gemmer ikke noget væk i ”det med småt”.
Foruden en stabil og ansvarlig leverandør af el, med mere end 150 år på bagen, får du blandt andet:
Det er nemt og hurtigt at skifte til os, som din nye leverandør af el. Du skal blot foretage en bestilling på vores hjemmeside. Så klarer vi resten. Vi sikrer, at der ikke bliver en overgangsfase mellem dit gamle og nye selskab.
Når du får din el fra EWII, er der ingen forudbetaling.
Du betaler månedligt bagud for dit elforbrug og kun for dit reelle forbrug, hvis din måler er sat op til det.
Sammen med 92 andre el-handlere i Europa har EWII skrevet under på 15 løfter om, hvad vi vil arbejde med fremadrettet i forhold til energi og elektricitet.
Vi lover dig blandt andet:
Løfterne bakkes op af el-branchen i hele Europa med det formål at levere en bæredygtig energifremtid til vores kunder.
Hjælp til bestilling
Du kan bestille el fra EWII online eller ved at kontakte vores kundeservice på 70 55 55 55.
Det er naturligvis meget forskelligt hvad en husstand bruger af strøm. Hvor mange er i husstanden? Har du elbil? Får du din varme fra en elradiator eller en varmepumpe? Mødes du med vennerne og køre med modeltog i kælderen hver mandag aften? Den slags spiller ind på elforbruget.
Vores bedste svar er, at en voksen bruger gennemsnitligt 1.600 kWh om året. For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er et almindeligt elforbrug cirka 4.500 kWh om året.
Ja, som elselskab kan EWII levere el i hele landet, da elmarkedet i Danmark er frit. Dog kan du opleve, at der kan være forskel på elprisen i Vest- og Østdanmark. Vest for Storebælt kommer meget af strømmen fra Norge og Tyskland, hvor elprisen i Østdanmark er meget knyttet til Sverige. Det påvirker elprisen.
Læs mere om hvad der påvirker elprisen
Dit elnetselskab, altså det selskab der ejer det fysiske elnet, hvor du bor, kan du dog ikke frit vælge. Det vil være det samme, uanset hvilken leverandør af el du vælger.
Se EWIIs aktuelle priser og bestil online eller kontakt vores kundeservice på 70 55 55 55 for råd og vejledning.
Aftagenummeret er det unikke nummer, der identificerer din elmåler. Det bruges til at udveksle leverandørskifte- og forbrugsoplysninger.
Du finder aftagenummeret på din elregning.
Produkter
Nej. Vi ved godt, at mange andre elleverandører opkræver aconto opgørelser på flere måneders forudbetalt forbrug el på baggrund af et estimat.
Men det mener vi ikke er fair. Vi opkræver derfor altid:
- det forbrugte el
- med tilbagevirkende kraft
- på månedsbasis
Elprisen svinger hele tiden. Derfor kan du ikke ud fra den nuværende elpris vurdere, hvilken elaftale der kommer til at koste dig mindst i det lange løb. Du bør i stedet vælge din elaftale ud fra, om du tror på prisstigninger på elmarkedet, og hvor vigtigt det er for dig at kende din månedlige pris.
Grøn El til Indkøbspris: Prisen varierer og følger markedsprisen på el
Med grøn el til indkøbspris betaler du en variabel pris, der følger elprisens udvikling time for time. Du vil derfor i nogle perioder betale en højere elpris end den faste elpris, mens andre vil være billigere. Over de seneste år har vores variable produkt været den billigste løsning.
Produktet er et godt valg til dig, som tænker over, hvornår du bruger din strøm eller kan flytte dit elforbrug til de billigste timer på døgnet f.eks. ved at sætte vaskemaskinen til at vaske om natten.
Grøn Fastpris: Du kender din pris på el
Med grøn el til fastpris låser du din pris og betaler en fast kWh-pris i hele perioden. Med en fast pris ved du præcist, hvad du kommer til at betale i perioden. I et marked med stigende priser, vil der være en besparelse over tid, mens der i et faldende elmarked i gennemsnit betales en lidt højere pris.
Grøn Prisloft: Få et prisloft på dit el
Med en aftale om grøn el med et prisloft får du grøn strøm, der varierer i pris time for time, men samtidig med et prisloft, der tager over, hvis elprisen time for time pludselig skulle stige meget.
Grøn Fremtid: Vores grønneste elprodukt
Med Grøn Fremtid får du samme fordele og afregningsform på timebasis som med Grøn Indkøbspris, men med i din elaftale følger en løbende donation til ekstra klimaindsats via direkte støtte til miljøprojekter.
Er du i tvivl om, hvilket elprodukt du skal vælge, så er vores kundeservice klar til at hjælpe dig på 70 55 55 55.
Se mere om vores elprodukter og elpriser.
Nej, hos EWII er der ingen oprettelsesbegyrer på din elaftale.
Opsigelsesvarsel er løbende måned + 1 måned.
Opsigelse kan ske på 70 55 55 55 - eller skriftligt, fx via formularen "Skriv til os".
• Fortrydelsesret: Du har 14 fortrydelsesret på din bestilling af el. Dog skal du være opmærksom på, at du ved ønsket om levering af din aftale af el indenfor 14 dage efter din bestilling, samtidig frasiger dig retten til at gøre brug af din fortrydelsesret.
• Opsigelse og skifte af produkt: Du kan opsige eller ændre dit elprodukt med et varsel på løbende måned + en måned. Husk at sikre, at du ikke er i binding ved din nuværende elleverandør. Ved opsigelse anbefaler vi, at du retter henvendelse til dit elselskab.
• Modtagelse af regning: Vi anbefaler, at du tilmelder dig digitale beskeder så du modtager din regning og anden vigtig information direkte i selvbetjeningen. Ved tilmelding til digitale beskeder har du mulighed for gebyrfri betaling ved tilmelding til MobilePay betalingsaftale eller automatisk kortbetaling. Betaling via Betalingsservice koster 5,75 kr. pr. regning og betaling med girokort koster 49 kr. pr. regning.
• Rykkergebyrer: Hvis betalingen sker efter sidste rettidig indbetalingsdato, er EWII berettiget til at pålægge rykker- og inkassogebyrer. Se vores gebyrliste her.
Hos EWII er alle elaftaler med grøn el. Vi sørger for, at din mængde af el bliver leveret fra vedvarende energikilder.
Læs mere om vores grønne elprodukter
Det er svært at sige.
Hvis størstedelen af dit forbrug ligger i de dyre timer, vil en elaftale med flexafregning måske have indflydelse på din pris i en opadgående retning. Ligeledes vil din pris måske falde, hvis meget af dit forbrug ligger i de billigere timer. Så det afhænger meget af dit forbrug, dit adfærd og din eltype - for sådan en har vi alle sammen
Se din eltype og bliv klogere på, hvilken efaftale der passer dig bedst
Hos EWII arbejder vi på, at det i fremtiden bliver nemmere for dig som kunde at overvåge markedet, og derved udnytte de billige timer optimalt. De fleste af vores kunder kan allerede nu se, hvornår strømmen bruges ved at logge på selvbetjeningen.
Flexafregning betyder kort fortalt, at du vil blive afregnet det, strømmen koster på Nord Pool, som er den elbørs alle i Norden køber el fra. Det betyder, at dit elforbrug fremover bliver aflæst og afregnet på timebasis. Alle andre vilkår gælder, og du vil stadig, som i dag, kun modtage din regning én gang hver måned for dit faktuelle forbrug.
Du vil med flexafregning få mulighed for at påvirke din afregning. F.eks. kan du flytte brugen af vaskemaskine og tørretumbler til de timer i døgnet, hvor strømmen er billigere end i de timer, hvor alle andre bruger strøm.
Du kan se, hvordan priserne bevæger sig hen over døgnet på:
Overgangen til flexafregning kom endeligt i hus i 2020. Nu er det muligt for alle at bestille el til timepriser.
Du kan se på din regning, om du opkræves el time for time.
Er du kunde hos EWII bliver du flexafregnet, hvis du har elproduktet Grøn Indkøbspris, Grøn Prisloft eller Grøn Fremtid.
Priser
En kilowattime er en måleenhed for energi, og bruges på tværs af forsyningsområder. Måleenheden forkortes ofte KWh, som betyder 1 kilowatt-time.
Med andre ord, er kWh den måleenhed, der benyttes, når der skal beregnes energiforbrug - om det er varme, el eller andet.
Du har brugt 1 kWh el, når du har forbrugt 1000 W over en 1 time.
Det er nok nemmest at forklare med et par eksempler på, hvornår du har forbrugt en kWh el:
Eksempel 1: El-radiator på 500 W
Når din el-radiator på 500 W har været tændt i to timer, har du brugt 1000 Watt-timer eller 1 kWh.
Eksempel 2: 10 lyspærer af 10 W
Når du har haft tændt lys i 10 stk. 10 W pærer i 10 timer, har du brugt, hvad der svarer til 1 kWh el.
Eksempel 3: 1000 W støvsuger
Når du har støvsuget i 1 time med din 1000 W støvsuger, har du forbrugt 1 kWh el.
En stor del af din samlede elpris går til afgifter til staten, moms og transportudgifter, som er ens, uanset hvilken elaftale og elleverandør du vælger.
Det er kun den del, der betales til din elleverandør, som du selv kan påvirke.
Betaling for el til din elleverandør er fordelt på dit elabonnement, som er en fast månedlig ydelse, og på din kWh-pris. Vi har en lav abonnementspris og nogle af markedets laveste elpriser på grøn strøm – uden binding og uden ekstra gebyrer.
Læs mere om elprisens sammensætning
Overvejer du at skifte elleverandør, er det vigtigt, at du ikke kun sammenligner kWh-prisen, men også din abonnementspris og de forskellige gebyrer, som du betaler i dag.
Det er altid svært at give en præcis pris på 1 kWh, fordi det afhænger af dagsprisen på strøm og hvor meget du betaler til dit elnetselskab i skatter, afgifter og transport.
Det afhænger i høj grad også af hvilken elaftale du har valgt, og størrelsen af på dit abonnement.
Mange tror, at prisen på el er den samme uanset hvilken leverandør du vælger. Det er ikke rigtigt. Der er forskel på el - både i pris og i indhold. F.eks. kan du vælge at få din strøm som grøn strøm fra de vedvarende energikilder. Med den beslutning følger et tillæg.
Elprisen er en kompleks størrelse, der er sammensat af to dele. Afgifter og den rå el pris:
Afgifter er der tre af.
De tre afgiftstyper udgør en stor del af din regning.
Den rå elpris er der kun en af. Størrelsen på den del afhængig af hvilken elaftale du har valgt. Det er primært ændringer i den, der slår igennem på størrelsen af din elregning.
Ved at tilmelde og betale din regning via MobilePay betalingsaftale eller automatisk kortbetaling, er der ingen betalingsgebyr. Læs om gebyrfri betaling.
Med en betalingsaftale undgår du desuden at komme til at betale din regning for sent.
I princippet er strømmen billigere om natten, da vi sover og derfor generelt har et lavere forbrug.
For at du vil kunne få glæde af, at elprisen er billigere om natten, skal 3 forudsætninger dog være opfyldt:
Meld flytning
For el gælder det, at til- og fraflytning skal meddeles til EWII senest senest 7 hverdage før flyttedatoen - og gerne så tidligt som muligt, dog tidligst 2 måneder før flyttedatoen. Du kan melde flytning herunder eller du kan kontakte vores kundeservice på 70 55 55 55.
Hvis du skal flytte, vil vi meget gerne vide besked.
Her på siden kan du melde flytning til os online. Når du flytter fra én adresse til en anden, skal vi opgøre det samlede elforbrug for den adresse, som du fraflytter – og sende en endelig regning, som kun vedrører den adresse, som du er flyttet fra.
Det er vigtigt at melde din flytning, så vi kan sørge for, at dit el bliver flyttet til din nye adresse.
Meld din flytning her
Fuldmagt
For at en anden person kan rette henvendelse på dine vegne, skal EWII modtage en fuldmagt for at overholde Persondataloven.
Du giver en anden person fuldmagt ved at logge på selvbetjeningen.
Når du er logget ind, så tryk på ”Min profil” og vælg derefter ”Mine oplysninger.” Under ”Tildel andre adgang” vælger du at give fuldmagt ved trykke på ”Giv fuldmagt”. Når du har udfyldt de oplysninger, der kræves, så har du givet fuldmagt til personen.
Du kan også oprette en fuldmagt ved at klikke på dette link, udfylde fuldmagten og sende den til os på ewii@ewii.dk eller til Kokbjerg 30, 6000 Kolding.
Når du klikker dig ind på selvbetjeningen, kan du vælge ”Min profil”, og herefter "Tildel adgang og fuldmagt" - og derefter har du mulighed for at give adgang til andre. Her giver du fuldmagt til, at andre kan se dine oplysninger og handle på dine vegne.
For at opfylde Persondataforordningen, er det nødvendigt, vi modtager en fuldmagt, før vi kan foretage en flytning af el for en anden.
Du kan nemt oprette en fuldmagt ved at klikke på dette link, udfylde fuldmagten og sende den til os på ewii@ewii.dk eller Kokbjerg 30, 6000 Kolding.
Det kan de - men kun ved at udfylde fuldmagt for tilmelding af el fra tredjepart.
Som udganspunkt vil fuldmagtsgiver få produktet Grøn Standard, der er en elpris der følger elmarkedet, men fastsættes kvartalvis - så du ved hvad du skal betale.
Grøn strøm
Ja, og nej. Forvirret?
Ingen kan garantere, at strøm er grønt i din stikkontakt i det øjeblik, du bruger det. Man kan nemlig ikke sortere i strøm i det danske elnet. Den strøm der kommer ud af din stikkontakt er den samme ligemeget hvilket elprodukt eller leverandør af el, du bestemmer dig for at have.
Men ved at indkøbe oprindelsescertifikater svarende til hele dit elforbrug, udligner vi den udledning af CO2, som dit strømforbrug skaber. Og det i en mængde, der berettiger os til at gøre brug af forbrugerombudsmandens mærkningsordning for grøn strøm. Den såkaldte bladmærkningsordning.
Grøn Strøm kommer fra flere forskellige vedvarende energikilder, hvor udbydere der tilbyder vindstrøm skal kunne dokumentere, at samme udelukkende er baseret på energi fra vindmøller.
Og det bliver svært - hvis ikke ligefrem umuligt. Al strøm blandes sammen i elnettet, inden det lander hos dig i dit hjem.
I efteråret 2020 trådte nye retningslinjer for mærkning af grønne elprodukter i kraft. Det er ikke længere nok at kalde sit el for grønt. Udbyderen skal kunne dokumentere sin grønne strøm.
Betegnelsen grøn strøm er underlagt dokumentationskrav fra Forbrugerombudsmanden, og er derfor din garanti for bæredygtig el. Mærkningen består af grønne blade.
Elprodukter fra EWII har som minimum 1 blad. En enkelt har 2 blade
Grøn el er elprodukter, der er produceret på vedvarende energikilder. Vedvarende energikilder er f.eks. vindmøller, solceller og vandkraft. Vedvarende energikilder adskiller sig fra fossile brændstoffer, som f.eks. kul, gas og olie, ved at udlede markant mindre CO2.
Læs mere om vedvarende energi her
Forbrugerombudsmanden godkendte i efteråret 2020, at man må kalde el baseret på vedvarende energikilder for grøn el.
Grønne certifikater er et andet ord for de oprindelsescertifikater på el fra vedvarende energikilder, som Energinet udsteder i forbindelse med produktion af grøn strøm.
Når en producent f.eks. producerer 1000 kWh solenergi fra solceller, får producenten udstedt et certifikat fra en såkaldt TSO (Transmission System Operator). De har bl.a. til opgave at sikre og dokumentere, at leverancen af strøm kommer fra vedvarende energikilder.
I Danmark udstedes disse garantier af Energinet. Certifikaterne kan så tilkøbes af leverandøren af el.
Energinet dokumenterer certifikatets ægthed, og EWIIs revisor dokumenterer, at antallet af købte certifikater er korrekt i forhold til den solgte mængde el.
EWII bruger naturligvis også selv Grøn Strøm. Derudover har vi valgt at nedlægge vores naturgasforretning, og erstatte den med grøn varme fra varmepumper. Vi har selv installeret varmepumper som varmekilde, og har som virksomhed dermed reduceret vores udledning af CO2 med 175 tons årligt.
Vi ville gerne omlægge vores bilpark til elbiler. Idet at nutidens elbiler har begrænset lastkapacitet, og endnu ikke kan trække større trailere, er tiden dog endnu ikke moden. I stedet tester vi i samarbejde med Solar og Autocentralen, om solceller på taget af vores montørbiler kan bidrage med tilstrækkelig strøm til det arbejde, der udføres i bilerne.
Privat
Merprisen for Grøn Strøm er 3,75 øre inkl. moms pr. kWh. Pr. 1/1 2024 er merprisen for Grøn Strøm 6 øre inkl. moms pr. kWh for elprodukterne Grøn Indkøbspris og Grøn Prisloft, og kr. 6,625 øre inkl. moms pr. kWh for elproduktet Grøn Fremtid.
En gennemsnitlig dansk husstand bruger ca. 4.500 kWh på et år, så grøn el vil stå i ca. 22,5-25 kr. pr. md. ved et gennemsnitsforbrug afhængig af dit elprodukt.
Erhverv
Merprisen for Grøn Strøm pr. kWh er 3 øre ekskl. moms. Pr. 1/1 2024 er merprisen for Grøn Strøm 4,8 øre inkl. moms pr. kWh.
Er du erhvervskunde, har du mulighed for at vælge Vindstrøm i stedet for grøn el, og har desuden mulighed for at få et certifikat tilsendt, som kan printes og udstilles.
Tjek altid de aktuelle elpriser
Elproduktion fra vind, vand og sol er emissionsfri, mens der ved brug af biogas, biomasse, affald og fossile brændsler (kul, olie og naturgas) dannes en række emissioner til luften og restprodukter. Men ikke kuldioxid.
EWII har ingen ambition om at gøre brug af muligheden for biomasse. Vi forventer, at vores grønne strøm de næste par år består af vindstrøm, vandkraft og solenergi.
Hvis du ønsker mere viden om hvilke energikilder din strøm kommer fra, kan du læse mere i de lovpligtige eldeklarationer på el.
Hos EWII er vi vilde med, at grøn el kan gøre en forskel i den grønne omstilling af vores samfund. Derfor vil vi gerne - sammen med dig som elkunde - sørge for, at flere vælger den grønne el, og dermed er med til at sørge for en bæredygtig fremtid.
Vi er nysgerrige på, hvad vi kan drive det til sammen. Vi tager ansvar, men har brug for fællesskabet for at lykkedes. EWII alene kan ikke gøre Danmark mere grøn. Vi har brug for din hjælp.
Dårlig samvittighed over tændte lys og tvivl om energiforbrugets type og størrelse fylder hos mange. Måske ikke i hverdagen, men når vi finder et roligt øjeblik og tænker over det. Viljen til at ’ville gøre noget’ for klimaet er der, men en personlig indsats kan virke utilstrækkelig i det større billede.
Når du vælger grøn el hos EWII, gør du noget godt for miljøet, når du tænder for din stikkontakt. Du bliver en del af det grønne fællesskab af elkunder i EWII, hvis samlede elforbrug skal dækkes af el fra vedvarende energikilder. Jo flere kunder der efterspørger bæredygtigt el, jo mere grøn el fra vedvarende energikilder produceres der.
Vælger du EWII til som leverandør af din el, er du samtidig med til at sikre, at en større mængde af strømmen i det danske elnet skifter farve fra sort til grøn.
Hos EWII har vi valgt udelukkende at tilbyde grøn el for at støtte op om den grønne omstilling, og på sigt udfase den miljøskadelige energi fra fossile energikilder. Den såkaldte sorte el.
Kun via fællesskabet opnår vi den fair pris for de grønne certifikater, der er med til at sikre produktionen af vedvarende energi til det danske elnet.
Hvis du i dag modtager en specificeret regning, vil prisen for Grøn Strøm fremgå på en separat afregningslinje. Ønsker du dette, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på 70 55 55 55, eller skrive til os.
Ja. EWII tilbyder blandt andet lynhurtigt fiberbredbånd til private. Men hvis du er på udkig efter et elprodukt, der ikke er grønt, kan vi desværre ikke hjælpe dig.
EWII ønsker at gøre en forskel i den grønne omstilling. Vi opnår den største klimavirkning i fællesskab med vores kunder. Langt de fleste danskere er interesseret i at nedbringe deres CO2 aftryk. Når alle kunder hos EWII står sammen, forbliver vores priser på grøn strøm konkurrencedygtig i forhold til markedet generelt.
Når du køber Grøn Strøm hos EWII, kommer din grønne strøm fra de vedvarende energikilder.
Vedvarende energi er de energikilder, der ikke er baseret på energi fra de fossile energikilder. Hos EWII har vi valgt, at den grønne strøm baseres på el fra vindmøller, vandkraftværker, solcelleanlæg eventuelt suppleret af biomasse.
EWII køber og dokumenterer den leverede mængde el med oprindelsescertifikater, de såkaldte GoO eller Guarantees of Origin certifikater. Disse sikrer, at din strøm er grøn strøm.
Grøn strøm hos EWII leveres fra vedvarende energikilder. Det betyder dog ikke, at du får 100 % grøn strøm i din stikkontakt. Men du er med til at øge andelen af vedvarende energi i det danske elnet.
Sådan foregår det
Selvom den strøm du bruger lige nu er et blandingsprodukt, så kompenserer vi dit sorte forbrug. Og derfor kan vi kalde vores strøm for grøn.
Ved tilkøbet af grønne oprindelsesgarantier bidrager vi til, at produktionen af grøn strøm forøges. Jo flere, der køber el fra de vedvarende energikilder, jo mere af det samlede el i elnettet vil være grønt.
Det blæser, og forholdene for strøm fra vindmøllerne er til stede. Måske endda perfekte. Alligevel står vindmøllerne stille. Hvorfor?
Desværre er det ikke et spørgsmål, som EWII har indflydelse på.
Når der er overkapacitet af strøm i Tyskland, betaler man for, at vindmøllerne stopper i Danmark, så tysk strøm kan kanaliseres over grænsen. Der er ikke kapacitet i det tyske net til at sende strømmen mod syd, og i Tyskland er det ikke tilladt at bremse vindmøllerne, hvis de kan producere, men de samme regler gælder ikke i Danmark.